Biz Kotor’a Sevdalandık, Kotor Körfezi-ARABAYLA KOTOR#2

Kotor Meryemana Kilisesi (The Church of Our Lady of Health -Crkva Gospe od Zdravlja or Crkva Marije Koleđate)

Kotor Gezi Rehberine göre St Tryphon Katedralinin arkasındaki tepede görünen kilise, kalenin merdivenlerini tırmanırsanız ulaşabileceğiniz Sağlık veren Meryemana Kilisesi (No:35) dir.

Şehri veba salgınında kurtardığına inanılan Meryemanaya şükran olarak 1518 yılında yapılmış kilisenin yanında VI. Yy Erken Hıristiyanlık Dönemine ait dini yapı temelleri bulunmuş.

Drago Sarayı (Drago Palace-Palata Drago)

Kotor Eski Şehir Gezisinde St Tryphon Katedrali’nin yanında Kotor kentinin sanat, kültür, ekonomi ve siyasi yaşamında rol alan pek çok kişinin geldiği asil ailelerinden Drago Ailesine ait XII.yyda yapılmış Kotor’un en eski binalarından Kotor Drago Sarayı (No:59) bulunuyor.

Saray pek çok kez yeniden yapılmış. Drago ailesinin XIII. Yüzyıldan XVIII. Yüzyıla kadar zenginleşmesine bağlı olarak sarayda da XIV. ve XV. yy’larda kapsamlı değişiklikler yapılmış. Saray, kapı ve pencerelerini süsleyen aile arması ejderhaları, kemerli yolu, melek başları dekoratif unsurları ile Gotik mimarinin güzel bir örneğidir. Günümüzde Kültür Eserlerini Koruma Bölge Enstitüsü Ofisi olarak hizmet vermekte olup, turistlerin ziyaretine açık değildir.

 Müze Meydanı (pjaca od muzeja) ve Grgurina Sarayı (Grgurina Palace- Palate Grgurina)

Kotor Gezi Rehberimize göre Tryphon Meydanından kuzeye ilerlerseniz geleceğiniz Kotor Müze Meydanında  17. Yy ortalarında Koper’den gelip Kotor’un saygın ailelerinin arasına katılan Grgurina Ailesi için 18. Yy’da inşa edilen Kotor Grgurina Sarayı (No:60) yer alır.

Kübik biçimde oyulmuş Korcula taşlarından yapılma Barok Saray günümüzde model gemi, üniforma, gemi kaptanlarının portreleri, yerel halk kıyafetleri, antika mobilyalar, çeşitli yağlı boya tabloları, eski navigasyon ekipmanları, silahların sergilendiği Kotor Deniz Müzesi (Maritime Museum-Pomorski muzej)  olarak kullanılıyor.

Kotor Deniz Müzesi Çalışma Saatleri: 

Hafta İçi Pazar Günü ve Tatillerde
15/04-01/07 08:00-18:00 09:00-13:00
01/07-01/09 08:00-23:00 10:00-16:00
01/09-15/10 08:00-18:00 09:00-13:00
Cumartesi, Pazar ve Tatillerde
15/10-15/04 09:00-17:00 09:00-12:00

Kotor Deniz Müzesi Giriş Ücreti: Tam: 4 €, Çocuk: 1 €

Karampana Çeşmesi (Karampana Fountain-Česma Karampana)

Deniz Müzesinin hemen yanındaki dar sokaktan girince karşınıza çıkacak Kotor Eski Şehrinin tatlı su ihtiyacının karşılandığı 17.yy dan kalma dövme demir korkulukları ile muhteşem güzellikte Barok Karampana Çeşmesini ( No:54) es geçmeyin.

Sv Luke Meydanı ( Trg sv Luke) ve St. Luke Kilisesi (St.Luke’s Church/Crkva Sv Luke)

Kotor Gezi Notlarımıza göre dar sokaktan devam ederseniz şehrin Sv Luke Meydanına çıkılır.

Karadağ’ın en eski tapınaklarından biri olan St. Luke Kilisesi (No:30). Hayırsever Mauro Kacafrangi tarafından 1195 yılında yaptırılan bu küçük, mütevazi tapınağın zengin fresklerinin yalnızca güney duvarındakiler günümüze erişebilmiştir.

Başlangıçta Katoliklere hizmet veren kilise Venedik Osmanlı arasında yapılan Kandinsky savaşında şehre sığınan Ortodoks mültecilere de kucak açmış,

bir Katolik bir de Ortodoks olmak üzere iki sunağı vardır.

Kotor St. Luke Kilisesi Giriş Ücreti: Ücretsiz

Sv Luke Meydanı Diğer Yapıları

Macchin Evi (Macchin House-Palata Makin) (No:66), Sv Luke Kilisesinin yanında 18. Yy da yapılmış Lombardic Aile Konağı (Lombardić Palace- Palata Lombardić) (No:67) 3 katlı saray,

Sv Luke Kilisesine karşı kurucusu olan Slovenka Vida Matjan’ın adını taşıyan, yanından geçerken kulağınıza müzik nağmeleri gelecek bina Kotor Müzik Okuludur. (No:47)

St Nicholas Kilisesi (St.Nicholas Church//Crkva Sv.Nikole)

Araba ile Kotor Turumuzda St. Luke Meydanın bir ucunda yer alan XX yüzyılda inşa edilen Sırp Ortodoks St Nicholas Kilisesi (No:29) Türkiye doğumlu, denizcilerin ve yolcuların koruyucusu Aziz Nicholas’a namı değer Noel Baba’ya ithaf edilen kilise Kotor’un en büyük tapınağıdır.

19. Yüzyılda bir yangın sırasında tamamen yok olan eski kilisenin yerine Bizans Mimarisine benzetilerek yapılan kilisenin ana girişinin yanında iki çan kulesi yer alır. Değerli ikonastazı 1908 yapımı Çek sanatçı Ziegler’in eseridir.

Kotor St. Nicholas Kilisesine Giriş Ücreti: Giriş Ücretsiz

St. Clara’nın Franciscan Kilisesi (Franciscan Monastery of St. Clara- Franjevački samostan Svete Klareje)

St Nicholas Kilisesinin yanında yer alan St. Clara’nın Franciscan Kilisesi. (No:38) 14 yy’da inşa edilen Santa Clara Kilisesi heykeltıraş Francesco Cabianca’nın eseri mermer Barok sunağı ile ilgi çekmektedir ayrıca kilise 1450-1500 arasında basılan çok sayıda eski kitabın bulunduğu çok zengin bir kütüphaneye sahiptir.

Kotor Santa Clara Kilisesine Giriş Ücreti: Ücretsiz.

St. Michael Kilisesi (St. Michael’s Church-Crkva Svetog Mihaila)

Karadağ Gezilecek Yerlerden Eski Kotor’un ortasında yer alan St. Michael Kilisesi (No:34), XIV. Yy sonlarında muhtemelen VII. Yy dan kalma manastırın olduğu yere Gotik mimari ile yapılmış. Kuzey duvarında çok iyi korunmuş freskler vardır ve günümüzde Kotor Kentinin lapidariumu (taş ve mineraller koleksiyonu) sergilenmektedir.

Melek Meryemana Meydanı

St. Michael Kilisesi’nin baktığı meydan olan Melek Meryemana Meydanında bulunan koca ağacın dallarını ve meydana gerilmiş ipleri, üzerlerine asılmış kağıttan melekler süslüyor. Bu meydanda Kotor’un meşhur kedilerine ayrılmış bir müze de yer almakta (No:58)

Kotor Eski Şehri Kuzey Kapısı- Nehir Kapısı

Kotor Gezi Rehberine göre Eski Kotor Şehrinin Kuzey Kapısı veya Nehir Kapısı da denen Skurda Nehrine bakan kapı 1539’da Barbaros Hayrettin Paşa’nın kuşatmasından zafer ile çıkmalarının şerefine kente 1540’ta açılan kapıymış.

St. Mary Kilisesi (The Church of St. Mary of the River “Collegiate or Blessed Ozana”)

Kuzey Kapısının hemen yanında yer alan kilise St. Mary Kilisesi (No:31) VI. Yy’dan kalan kilisenin temelleri üzerine 1221’de inşa edilen kilise. 1979 depreminden sonra yapılan araştırmalarda vaftiz kilisesi olduğu ortaya çıkmıştır. Aziz Ozana’nın kalıntılarının olmasından dolayı Kotorlular tarafından Kutsal Ozana Kilisesi olarak adlandırılmıştır.

Kotor Kereste Meydanı (Square of Wood-Trg od Drva) ve Kotor Grubonja Sarayı (Grubonja Palace- Palata Grubonja)

Kotor Eski Şehir Haritasında Kuzey Kapısının yakınında bulunan Kereste Meydanında yer alan Kotor Grubonja Sarayı (No:68) 12-13. Yy’da Zadar’dan Kotor’a gelen soylu Grubonja Ailesine ait 17. Yy yapısıdır. Cephesinin birinci kat pencereleri arasında İsa’nın monogramı (Christogram) altında bir kafatası, kafatasının içinden çıkan yılanlar, çevresinde sıçanlar ve kaplumbağanın olduğu taş tabletin Eski Şehir Eczanesinin simgesi olduğu sanılıyor. Sarayın kuzeyinde kale üst kısmının girişi olup saray ve yanındaki bina birbirine Barok bir kıvrımlı kemer ile bağlanmıştır.

Kotor Eski Şehir Kafeleri

Şehri gezmekten yorulursanız dinlenmek için meydanlardaki kafeler tam size göre, yok daha yorulmadık derseniz şehrin merdivenlerine tırmanarak şehri keşfetmeye devam edebilirsiniz.

Her bir sokak sizi kentin bambaşka güzelliklerine götürecek aynı sokaklardan yine yine geçmek isteyeceksiniz. Yürüyüşünüz esnasında yolunuzun üstüne kah bir kilise

St. Anna Kilisesi (Church of St. Anne-Crkva Svete Ane) (No:33) 12.yy sonu 13.yy başına tarihlenen kilisenin iç kısmında 15. Yy’dan kalma Lovro Marinov Dobricevic’in eseri olan freskolar bulunmuştur.

Kah bir başka saray Salata Meydanında rengi ile beni benden alan 18. Yy ikinci yarısından Barok Vrakjen Sarayı ( Vrachien Palace-Palata Vrakijen) (No:69),

Yada henüz tam onarılmamış Aziz Francis Kilisesi ve Manastırı (St. Francis’s Church and monastery- Crkva svetog Franje, sa klaustrom) (No:37) çıkabilir veya

1470’te inşa edilmiş Gurdić Burcu’na (Gurdić Bastion) (No:9) giden yolda şöyle güzel dar ve yüksek taş geçitten geçebilirsiniz.

Bu kemerin ilerisinde şehrin Güney Kapısı (Vrata od Gurdića) var. İlk olarak 9. Yy’da inşa edilmiş günümüzdeki hali 13. Yy’dan kalmadır.

Arabayla Kotor ve Kotor Körfezi’ndeki İkinci Günümüz Sonlanırken

Bugün Kotor Körfezinin enfes güzellikte, her biri dantela gibi süslü koylarında gerçekleştirdiğimiz Arabayla Avrupa Turu, sonrasında gündüz gözü ile ve pek tabi yine gecenin tatlı sarı ışıkları altında Kotor Eski Şehri.

Ayaklarımız geri geri gitse de, kalbimiz şehrin sokaklarında, meydanlarının bir köşesinde takılıp kalsa da istemeyerek de olsa ayrılık vakti gelmiş bile.

Güney Kapısından çıkıp Gurdić pınarı denilen küçük bir su havuzu üzerindeki ahşap köprüden geçerek Kotor Eski Şehrine veda ediyoruz.

Her seyahat, kesintisiz ve çeşitli zor işlerden bizi kurtardığı için değil; fakat sorumluluklarımızdan ayırdığı için bir dinlenmedir. -Andre Maurois –

SEN BİR BÜYÜSÜN YAZ

Ben hep yollar düşledim
Derin yollarda yürürken

Yollar gül sesleridir
Beni yazın ta içine çağıran
Gitsem mi? yoksa daha
Erken mi

Akşamın kovanında
Anılar oğul verirken

Senin gittiğin yollar
Bana dolanan yollardır
Solduğum bir büyük
Ormandır acılarım
Geçmişten ve gürgen
Ve derin bulut sözleri olarak
Yazlar kalbime girerken

Ah bellek, acı bellek!
Hem arısın sen
Hem kimbilir hangi gülden
Kalma diken?
Ve ne uzun bir büyüsün, yaz!
Gurbetler senin ülken, yalnızlar senin ülken

Ben hep yollar düşledim
Derin yollarda yürürken

Hilmi Yavuz

Arabayla Avrupa Turu Yolculuğumuzun 6. Günü Sonu.

Arabayla Avrupa Turu Arabayla Dubrovnik (Hırvatistan) ‘da devam ediyor.

Leave a Comment