Arabayla Avrupa Turunda Keyifli Seyahat -Bütçe-
Arabayla Avrupa Turu Keyifli Seyahat Bütçe
Sevgili gezginler, gezmeyi sevenler ve gezerken arabasının rahatlığından vazgeçemeyenler Arabayla Avrupa Turunda keyifli seyahat için neler yapılmalı merak ediyorsanız bu yazı dizisi sizin için.
Arabayla Avrupa Turunda Keyifli Seyahat Konaklama, Güvenlik, Ekonomi
hakkında yazılarımı tıklayarak okuyabilirsiniz
Arabayla Avrupa Turunda Seyahat Ön Planı ve Bütçe Ayarlaması
Hepimiz bir yerlere gitmeyi, görmeyi, gezmeyi severiz. Ancak yolculuğa başlamadan önce pek çoğumuzun kafası bütçe meselesine takılır. Bu tatil bana kaça mal olur? Acaba tatil için ayırdığım para miktarı yeterli gelir mi? gibi bir sürü sorular beynimizi kurcalar. Hele hele bu yolculuk yurt dışına düşünülüyorsa günbegün yükselen döviz kurları karşısında eriyen Türk lirası nedeni ile kaygılarınızın bir kat daha artması gayet doğaldır.
Dilerseniz kafanızda ki bu tür soru işaretlerinin kısmen dağılması için Arabayla Avrupa Turumuzdan deneyimlediğim bir takım ipuçlarını sizler ile paylaşayım.
Gezi Planı
Gezmek için ayırdığımız süre de sınırlı olunca pek tabi her anını güzel bir şekilde değerlendirmek gerekir. O halde öncelikli olarak yolculuğun planlama kısmını ele alalım.
Arabayla Avrupa Turuna çıkmadan öncelikle gezi plan ve programınızı yapmalısınız derim ben. Bir tur ile yolculuğa çıktığınızda sizin adınıza tur şirketinin yaptığı program ile gezerken burada iş başa düşüyor. Bu gezi yalnızca size özel, sizin turunuz. Nereyi, nasıl, ne kadar sürede gezeceksiniz bu sefer siz karar vereceksiniz. Bu konuda özgürlüğünüzü alabildiğine kullanabilme şansınız var. İstediğiniz yerde kalacak, istediğiniz yerlere gidecek, istediğiniz yerlerde mola verecek, istediğiniz yerde yiyip içecek, istediğiniz zaman seyahate başlayıp bitireceksiniz.
Avrupa yolculuğuna aracınız ile gideceğinizden beklenmedik sürprizler ile karşılaşmamanız için haliyle daha detaylı düşünmeniz gerekiyor. Vakit nakittir hesabı Arabayla Avrupa Seyahatinde de geçerlidir unutmayın. Yolda fazladan kaybedeceğiniz zaman gezinize ayırdığınız sürenin kısalmasına, yaptığınız planların aksamasına, gereksiz strese neden olabilir.
O halde ne yapıyoruz keyifli, akıllarda kalacak, her hatırladıkça iyi ki yapmışız diyebileceğiniz bir Arabayla Avrupa Turu planlaması için haydi bakalım iş başına.
Avrupa Turu Planlarken Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Yolculuğa karar verdiğinizde ilk olarak kendinize şu soruları sorarak işe başlamalısınız.
Kaç günlük bir seyahat düşünüyorum?
Nereye seyahat etmek istiyorum?
Arabayla Avrupa Turu tatilinden ne bekliyorum?
Dilerseniz ilk olarak nasıl bir tatil yapmayı istiyorsunuz oradan başlayalım. Eğlence, dinlence, deniz, doğa, kültür, yerel lezzetlerin tadımı, ne yapmak istiyorsunuz? Kentleri gezmeye kaç gün ayırabilirsiniz? Şöyle bir uğrayıp mı geçeceksiniz yoksa daha uzunca süre kalıp şehrin sokaklarında kaybolurcasına gezmek, havasını koklayıp, rüzgarını solumak mı istiyorsunuz.
Zamanımız kısıtlı ama arabada benden başka sürücü de var gece sürer, gündüz gezeriz mi diyorsunuz, yok ben gece yatar dinlenirim diyenlerden misiniz.
Gitmişken bir iki müze gezmek isteyen, yada benim müzede işim ne diyen, gece hayatına akalım isteyen, sakinliği tercih eden, yerel içecek ve yiyeceklerini mutlaka tatmak isteyenleriniz olacaktır.
Geziyi planlamaya başlarken öncelikli olarak şu sorulara cevap vermeniz gerekiyor.
Arabayla Avrupa Turunda keyifli seyahat rotam nasıl olacak?
Seyahat süresince konaklayacağım yerler nereleri ve kaç gün olacak?
Yol üstü duraklarım neresi (kaç saat) olacak?
Arabayla Avrupa gezilecek yerlere ne kadar süre (kaç gün, kaç saat) ayırmayı düşünüyorum?
Seyahat etmek istediğim rota için ayırdığım gün yeterli gelecek mi?
Arabayla Avrupa Turunda keyifli seyahat için ayırdığım süre tatil için planladığım süre ile uyuşuyor mu?
Kaç günlük gezi süreniz olduğuna karar verdikten sonra Google Amca’dan (Google map) veya michelin lastik adamından ( viamichelin) harita konusunda yardım alacaksınız. Çıkış yerlerini, gideceğiniz yerleri, seçtiğiniz rotaları görüp kaç kilometre tutar, yaklaşık kaç saat sürer, yolları nasıldır, aynı yere farklı güzergahtan ulaşım var mı, varsa nasıl, her birini tespit etmeniz yararınıza olacaktır.
Seyahat için karar verdiğimiz rotada veya yakınında görmeden geçmememiz gereken yerler var mı, buralara uğramak bize ne kadar süre gerektirir, süre yeter mi, yol şartları uygun mu?
Seyahat süresince kalacağımız şehirlerde nerelerde konaklayabiliriz. Konaklama için nereleri tercih edeceğinize karar vermelisiniz. Bütçenize bağlı olarak bu bir otel odası olabileceği gibi, hostelde paylaşımlı bir oda, bir kamp yeri veya bir apart ev veya odası da olabilir.
İşte geldik can alıcı noktaya
Bütçe
Arabayla Avrupa Turu Keyifli Seyahat Bütçe; Seyahat için ayırabileceğim bütçe ne kadar?
Seyahat rotasını az buçuk çizdiniz, kalabileceğiniz yerleri saptadınız, otel, motel, kamp fiyatlarına şöyle bir baktınız. Eh zaten aracınızın aşağı yukarı kaç lira yaktığını da biliyorsunuz öyleyse gideceğiniz mesafede ne kadar yakıt masrafı yapacağınızı da kestirirsiniz. Koyun üstüne geçeceğiniz ülkelerin vinyet, otoyol, varsa tünel geçiş ücretlerini, bir miktar park yeri ücretini, şehir içi toplu taşıma ücretlerini, gezilecek müzelerin, varsa gidilecek etkinliklerin, konserlerin bilet ücretlerini.
Çıktığınız gezi için özel giysi veya ekipman gerekiyorsa bunların fiyatlarını.
Yolculuğa aracınız ile çıkacağınıza göre yolda kötü bir sürpriz ile karşılaşmamak için aracınızın da bakımını yaptırmalı, eksikleri varsa tamamlamalısınız, birde Avrupa için gerekli evraklarını hazır edeceksiniz. Bunlar için de bir miktar ilave edin seyahat giderlerine.
Kendiniz için vizedir, pasaporttur, sağlık sigortasıdır bunları da kabaca ilave edin.
Yolculuğunuzu doğru olarak gerçekleştirebilmek için gerekli olan aracınızda yoksa alacağınız navigasyon aleti, gezilerinizi belgeleyerek hatıralarınızı canlı tutacak kamera gibi olmazsa olmaz yolculuğu daha keyifli yapacak detaylar bunlar için de bir miktar koyun. Hazırda varsa zaten işiniz kolay.
Eh artı ne yer, ne içer, nerede yersiniz. Hep dışarıda mı yersiniz, bazen kendiniz mi pişirirsiniz bu konuda da herkesin bütçesi farklı. Daha ekonomik olup daha fazla yer mi görmeyi tercih edersiniz daha lüks mü olsun istersiniz size kalmış.
Şimdi toplayın alt alta bakalım üstüne ne olur ne olmaz bir + % 10-20 ilave edin. İşte size kabaca Arabayla Avrupa Turu seyahat bütçesi Bakın bakalım planladığınız gezinin hesapları bütçenize uyuyor mu. Düzeltilmesi gereken yerler olabilir mi haydi kontrol edin. Bütçenize uygun hale getirin.
Arabayla Avrupa Turu Keyifli Seyahat için bütçe-nizi az buçuk ortaya çıkartarak ilk aşamayı geçtiniz.
İnanın seyahat şirketleri ile yapacağınız bol koşuşturmalı bir gezide göreceğiniz yerlerden çok daha fazlasını çok daha uygun fiyata görecek, çok daha fazla gezecek, çok daha fazla güzel anı biriktireceksiniz.
*Arabayla Avrupa Turunda Keyifli Seyahat yazı dizisinin devamına aşağıdaki linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz*
Arabayla Avrupa Turunda Keyifli Seyahat -Konaklama-
İyi Günler,
Öncelikle böyle bir site oluşturup, tecrübelerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler. Bu Mayıs ayı gibi kısmet olursa; eşim ben ve 2 yaşında kızım ile arabayla Avrupa turu yapmak gibi niyetimiz var. Rota olarak kafamızda, Çanakkaleden yola çıkarak ilk durak Sofya 1 gece, Belgrad 1 gece, oradan Budapeste 3 gece, planladık. Budapeste’den sonrasında karar veremedim, daha da yukarı çıkıp direkt Prag 3 gece, sonra 1er gece ara ile yine Viyana, Belgrad, Sofya yapıp Türkiye dönüşü yapmak ya da Budapeste’den sola Slovenya, Zagreb, Belgrad yapıp geri dönüş yapmak. Rota konusunda fikirlerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum.
Merhaba Safa Bey,
Öncelikle güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Gezi için ayıracağinız süreyi tam olarak belirtmemişsiniz. Bu yüzden yazdıklarınız doğrultusunda iki hafta içine sığdırmak istediğinizi düşündüm. Bulgaristan üzerinden gidecekseniz mutlaka Filibe’ye uğrayıp gezin derim. 3 saat Filibe için yeterli daha sonraki gezilerinizde tekrar uğrar keyfini çıkartırsınız. Sınır kapısında sabah erken saatlerde olmaya bakın. Malum şimdilerde geçişler epey kalabalık oluyor. Sofya’ya kadar 600 km kadar yol + Filibe gezisi+ sınır geçişi minik kızımız, dolayısı ile sizler için yorucu olmayacaksa gidersiniz. Sofya güzel bir şehir. Gezilerde küçük şehirler için en az 2, büyük şehirler için 3 gün ayırmalısınız. Viyana’ya 1 gün asla yetmez en az 3 gün. Budapeşte Viyana arasında Bratislava’ya uğrayarak geçebilirsiniz. 3 saatlik bir süre orası için de yeterli gelecektir. Prag mutlaka gidilmesi gereken şehirlerden, süreniz varsa olabilir ancak kısıtlıysa Viyana son durak diyelim. Slovenya, Hırvatistan eski Yugoslavya her biri ayrı güzel. Başka bir gezinizde daha fazla zaman ayırarak da gezebilirsiniz
Gidişte Belgrad dönüşte Szeged yada Novi Sad yapabilirsiniz. Seçenekleriniz çok fazla. Son kararı da beklentileriniz doğrultusunda siz vereceksiniz tabi. Sizlere çok çok güzel bir gezi diliyorum. Merak ettiğiniz başka bir konu olursa çekinmeden sorabilirsiniz. İyi günler.