Kültür ve Sanat Şehri Zarif Viyana-ARABAYLA VİYANA

  “Arabayla Avrupa Gezisi Avusturya- Viyana’da 3 Gün, Viyana Konaklama, Viyana Gezilecek Yerler, Arabayla Viyana -19 Temmuz Yolculuğumuzun 7. Günü

Bugün Arabayla Viyana Gezimizin ilk Günü. Viyana’da İkinci Gün ve Viyana’da Üçüncü Gün Gezi Yazılarıma tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Viyana Ulaşım hakkında merak ettiklerinizi   Viyana Ulaşım, Şehir İçi Ulaşım ve Park Yerine tıklayarak okuyabilirsiniz.

Öğrenmek istiyorsan seyahat etmelisin.  -Mark Twain-

Baba ya anlatsana savaşı bana

Baba ya savaşı anlatsana bana
anlatsana ya nasıl katıldığını orduya
nasıl ateş ettiğini dört bir yana
nasıl yaralandığını savaş meydanında
nasıl vurulduğunu sonunda
baba ya savaşı anlatsana bana

Ernst Jandl Şiiri (1925- 2000)

-Arabayla Avrupa Gezisi AvusturyaViyana’da 3 Gün- Viyana Konaklama-Viyana Gezilecek Yerler -Arabayla Viyana-

BRATİSLAVA’DAN VİYANA’YA 

Arabayla Avrupa Seyahatinde Bratislava- Viyana arası  mesafe 79 km. Avrupa Gezi Rotası nda, iki farklı Avrupa devleti başkenti arasında en kısa süren yolculuğumuzu gerçekleştiriyoruz. Yolculuk çok iyi geçiyor. Yol güzel, çevre güzel, gezmek güzel daha ne olsun. Yol boyunca her iki yanında tarlalar uzanıyor, fakat bunlar alışık olduğumuz türden değil. Rüzgâr türbini tarlaları hemde göz alıncaya kadar, biteviye.

    Avusturya otoyolunu kullanabilmek için otoyol bandrolü (vignette) alıyoruz. Daha öncede belirttiğim gibi vinyeti sınırdaki bürolardan ya da sınıra yakın benzin istasyonlarından alabilirsiniz.

2020 Avusturya Vinyet Ücretleri 

10 Günlük Avusturya Vinyet fiyatı:  9,40 €

İki aylık Avusturya Vinyet fiyatı    : 27,40 €

Vinyetler aracınızın ön camının sol üst köşesine yapıştırılmalı.

    Arabayla Avrupa Turu Avusturya Gezisi yapıyorsanız rotanıza bağlı vignet dışında bazı tünel ve geçişlerde ücret ödeyebilirsiniz. Bizim yolumuz üzerinde bu noktalar yok. Yalnızca vignet almak yeterli. 2020 Avusturya Otoyol ve Tünel Geçiş Ücretleri için TIKLAYABİLİRSİNİZ.

-Arabayla Avrupa Gezisi AvusturyaViyana’da 3 Gün-Viyana Konaklama-Viyana Gezilecek Yerler-Arabayla Viyana-

VİYANA 

   Arabayla Avrupa Gezi Rotasında bu seferki durağımız olan 8,5 milyon nüfuslu Avusturya Devletinin başkenti Viyana’nın nüfusu 1,7 milyon. Şehir 23 bölgeden (bezirke) oluşuyor. 1850 yılına kadar bugün 1. Bölgenin  büyük bir bölümü olan tarihi şehirden ibaretken, yıllar içinde kent genişletilmesi yapılarak çevresindeki ilçelerde şehre dahil edilmiş. Kent sınırları 1954’ten bu yana değişmemiş. Resmi dili Almanca, para birimi Euro dur.

Haritayı büyük görmek için tıklayın.

Viyana (Wien), Slavca “dere” anlamına geliyor. Bu ad şehrin içinden geçen çok sayıda dere ve  kanallar nedeni ile verilmiş. Bu kanallar Tuna Nehri kabardığında şehre zarar vermesini engelliyormuş.

-Arabayla Avrupa Turu AvusturyaViyana’da 3 Gün- Viyana Konaklama-Viyana Gezilecek Yerler -Arabayla Viyana-

VİYANA KONAKLAMA 

   Araba ile Avrupa Gezisinde Bratislava’dan yola çıkmamızdan yaklaşık bir saat sonra Viyana Konaklama yapacağımız evin önündeyiz. Üç gün kalacağımız Viyana Konaklama evimizi booking.com’dan kiraladık. The Art Apartments Vienna. Resepsiyondaki Bey bize dairemizin anahtarını verip, dairemizin yerini tarif edip, bilmemiz gereken hususları anlatıyor. Bugün günlerden Cumartesi. Yani otelin önüne park etmek ücretsiz. Aracımızın orada durmasında mahsur yok. İstersek Pazartesi günü otelin altında bize ayırdıkları park yerini kullanabileceğimiz söyleniyor.

Viyana Konaklama Dairemiz 2. Katta. Amerikan mutfaklı büyük bir salon ve bir yatak odası ayrıca çalışma masasının olduğu bir bölümü var. Beyaz ve mor tonlarında dekore edilmiş, gayet temiz, güzel, ferah bir daire.

Viyana Konaklama daki evimizi görür görmez seviyoruz.

-Arabayla Avrupa Gezisi AvusturyaViyana’da 3 Gün-Viyana Konaklama-Viyana Gezilecek Yerler-Arabayla Viyana-

VİYANA, TÜRKLER, TÜRK MARKETLERİ 

Eşyalarımızı yukarıya taşıyoruz. Ardından ilk işimiz eve yaklaşırken gözümüze ilişen Türk Marketine gidip gerekenleri almak oluyor. Pazar günü pek çok Avrupa şehrinde olduğu gibi Viyana’da da marketlerin kapalı. Acelemiz bu yüzden. Gittiğimiz markette ekmek kalmamış. Ama çalışan arkadaş, hemen az ilerde bir fırının olduğunu söyleyip, bize yolu tarif ediyor. Diğer alışverişimizi yapıp fırına yöneliyoruz. Burası da yine Türklerin işlettiği bir fırın.  Arabayla Avrupa Seyahati Viyana fırına varınca karşılaştığımız sürpriz, fırından yeni çıkmış sıcacık pideler. Bir haftadır hasret kaldığımız Ramazan pidesi. Fırındaki tezgahtar genç hanım ve diğer fırıncı arkadaşlar bizim Türkiye’den geldiğimizi öğrenince çok seviniyorlar.

Burada hemen belirtmeliyim. Arabayla Avusturya Gezisi Viyana günlerimizde Türk soydaşlarımızdan her daim yakın ilgi gördük. Çok dost canlısı insanlar. Bizde Onları çok sevdik. Fırın Pazar günü de açıkmış bunu duyunca sevincimize diyecek yok. Fırında ekmek ve pideden başka simitler, poğaçalar, kuru pastalar, kahvaltılık malzeme ne ararsanız var. Ertesi gün yiyeceğimizi sabah almaya karar verip o akşam için tazecik pidemizi alarak evimize dönüyoruz.

Viyana’da market fiyatlarına gelince, tabi bizim kazancımıza göre pahalı. Bize en pahalı gelen de Türkiye’den gelen yoğurt. Bizim paramıza çevirince küçücük bir kap yoğurda 20 TL ödüyoruz. Gıda fiyatları ise örneğin et fiyatlarını ülkemizin fiyatları ile karşılaştırırsak. Beyaz et olsun kırmızı et olsun bizim ülkemiz fiyatlarından ucuz ve gayet rahat iyi kalitede et bulunabiliyor. Viyana’da yiyecek alışverişi konusunda hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz.  Adım başında Türk Marketi olması bunun başlıca sebebi. Viyana’da içme suyu konusunu da kolayca hallediyoruz. İnternetten daha önce öğrendiğim gibi musluktan akan su rahatlıkla içilebiliyor ve çok güzel. Ayrıca şehir içinde bir çok noktada suyunuzu doldurabileceğiniz çeşmeler var.

 VİYANA VE EVLİYA ÇELEBİ 

Evimize döner dönmez hemen karnımızı doyurup atıyoruz kendimizi Viyana Sokaklarına. Dilerseniz Arabayla Viyana Seyahatimizden yaklaşık 350 yıl önce o diyarlara giden Evliya Çelebi Viyana hakkında ne yazmış bir bakalım.

Viyana Gezi Notlarımıza göre büyük Türk seyyahı Evliya Çelebi XVII. yüzyılda yaşamış. Yazdığı “Seyahatname” sayesinde uluslararası şöhret kazanmış. Kara Mehmet Paşa ile gittiği Viyana seyahatinde XVII. yüzyıl Viyana’sıyla ilgili siyasi, sosyal ve kültürel birçok alanda önemli bilgiler vermiş.

Görelim Evliya Çelebi Viyana’yı nasıl anlatmış. “Bu şehrin her şeyi beğenilir ve meşhurdur. Ama binlerce aferin tüm hekim, cerrah, kan alıcı, göz hekimi, nakkaş, saatçi, tüfenkçi ve çıkrıkçılarına. Sokaklarının temizliğine, yöneticilerinin becerikliliğine, alışverişlerinde ölçü ve tartılarında hile yapmayıp yalan söylemediklerine. Adaletlerine, halkının huzur içinde olup zulmetmediklerine, suyunun ve havasının hoşluğuna. Mahbub ve mahbubesinin temizliğine, zarifliğine, başka bir kokulu ve renkli çeşitli çiçeklerine. Bütün halkının herkes ile güzel geçinip gariplere dost olup gönül aldıklarına. Vilayetlerinin her şeyden güven içinde olduğuna binlerce aşk olsun ki İslam diyarında böyle güvenlik, huzur ve adalet yoktur”.

Ah!.. Evliya Çelebi Ah!..Maalesef, İslam Dünyası bugün bile hala güvenliğe, huzura, adalete kavuşmuş değil.

Neyse, dönelim biz  kendi Seyahatnamemize.

-Arabayla Avrupa Gezisi AvusturyaViyana’da 3 Gün-Viyana Konaklama-Viyana Gezilecek Yerler-Arabayla Viyana-

 YÜRÜYEREK VİYANA

Hava henüz kararmamış. Otele giriş yaparken resepsiyondaki görevlinin verdiği Viyana şehir haritamızın yardımı ile merkeze yürüyoruz. Bizim evimiz 5. Bölge Margareten Bölgesinde. Viyana sokakları temiz, tenha ve sessiz. Daha akşam başı olmasına rağmen ortalığın böyle sessiz olmasına alışık olmadığımızdan ister istemez garipsiyoruz. Viyana Gezisinde ilk önceleri garibimize giden bu duruma gezimiz devam ettikçe alışıyoruz ve hoşlanıyoruz. Tek tük insanlara rastlıyoruz ki bunların çoğu bisikletli. Araba trafiği yok denecek kadar az. Gündüzün aydınlığı yerini sokakları aydınlatan lambalara bırakınca kafelerde insanların yavaş yavaş toplanmaya başladığını görüyoruz. Anlaşılan Viyanalıların gecesi yeni başlıyor. Merkeze yaklaştıkça ortalık canlanmaya başlıyor. Caddeler daha bir ışıldıyor. Tramvayın geçtiği bir caddeye geliyoruz. Wiedner Hauptstraße. Bu cadde de biraz yürüyoruz, sağımızdaki  Viyana Teknik Üniversitesini geçince ağaçlık bir bölge var, insanların yoğun olarak gidip geldiği. Bizde o tarafa yöneliyoruz.

-Arabayla Avrupa Turu AvusturyaViyana’da 3 Gün-Viyana Gezilecek Yerler-Yürüyerek Viyana-Arabayla Viyana-

Viyana Karl Kilisesi (St. Charles’ Church-Karlskirche)

 Viyana Gezi Rotası üzerinde ilk karşımıza çıkan ihtişamlı Viyana Karl Kilisesi,. Viyana Gezi Rehberi ne göre 1713 teki veba salgınından şehrin kurtulması için İmparator VI. Karl tarafından Aziz  Karl Borromaeus’a adanmış. Kilisenin planı Mimar Bernhard Fischer von Erlach’a ait. Yapımına başlamış, ölümü üzerine oğlu Joseph Emanuel tarafından 1737’de tamamlanmış. 18. yüzyıl Barok mimarisinin şehirdeki en güzel örneklerinden biri. Mimar kilisenin planını çizerken değişik kilise ve tarihi binaları örnek almış ve ortaya bu kilise çıkmış. Kilisenin dış yüzeyi Yunan stili Portikus Tapınağı, spiral sütunları Roma’da ki Trajan Sütunları, girişi de Roma Barok stili örnek alınarak yapılmış. İncelerseniz sizde benzerliği göreceksiniz. Kim bilir, belki siz de bizim gibi kiliseden çok camiye benzetebilirsiniz.

Kilisenin önünde kocaman bir süs havuzu var ama anlaşılan bizim ülkemiz gibi Viyana’da kuraklıktan nasibini almış. İçi boş, suyu yok. Bu yüzden kilisenin suya yansımış muhteşem görüntüsünü çekemiyoruz. Yan tarafta gençler kuyrukta, seyyar büfeden içkilerini almak için bekliyor. Kilisenin karşısında havuzun diğer tarafında film gösterisi var. İnsanlar genç, ihtiyar, çoluk, çocuk minderlere yayılmış. Mindersiz kalanlar ise havuzun kenarında buldukları yere oturmuş film izliyor. Kimileri de arkadaşları ile sohbette, anlayacağınız herkes güzel bir yaz gecesinin keyfini çıkarıyor. Bizde havuz kenarında bir süre oturarak hem dinleniyor, hem de kiliseyi ve çevreyi seyrediyoruz.

Viyana Karl Kilisesi Ziyaret Saatleri:

Pazartesi-Cumartesi: 09.00-18.00, Pazar ve Tatillerde : 12.00-19.00.

Viyana Karl Kilisesi Giriş Ücreti (panoramik asansör dahil) 2020

8 €, Gençler ve Öğrenciler:  4 €, Viyana Kart: 5€, 10 Yaş Altı Çocuklar: Ücretsiz,

-Arabayla Avrupa Gezisi AvusturyaViyana’da 3 Gün-Viyana Gezilecek Yerler-Viyana Konaklama-Arabayla Viyana-

Viyana Karlsplatz Meydanı ve Viyana Müzesi (Wien Museum)

Karl Kilisesinin bulunduğu meydan Viyana Karlsplatz Meydanı. Meydanda U1,U2,U4 Metro hatlarının kesiştiği metro istasyonu var. Ayrıca kenti tanımak isteyenlere pek çok bilgi sunan Viyana Müzesi de burada.

Yenileme çalışmaları nedeni ile şu sıra kapalı.

Viyana’da Karl Kilisesinin büyüleyici atmosferinde  Klasik Müzik Konseri izlemek, farklı bir deneyim yaşamak veya şehirdeki diğer klasik müzik konserleri hakkında bilgilenmek isterseniz  tıklayın.

Geldiğimiz caddeye çıkıp yürüyüşümüze devam ediyoruz. Gece ışıkları altında ihtişamlı, heykeller ile süslü, tarihi binalar. Ring caddesi Kärntner Caddesi girişinde köşe başında Viyana’nın sembol yapılarından Opera Binası var.

Viyana Devlet Operası (Wiener Staatsoper)

   Avusturya Gezi Rotası üzerindeki Viyana Sanat’ın, Sanat’ın da kalbi Viyana Devlet Opera Binası. Ring caddesinin Kärntner Caddesi ile birleştiği yerde. Viyana Gezi Notlarımıza göre planı 1861-1869 yılları arasında Mimar August Sicard von Sicardsburg ve Eduard van der Nüll tarafından çizilmiş. Ünlü Çek Mimar Josef Hlavka tarafından Neo Rönesans tarzda inşa edilmiş. Günümüzde Viyana’nın sembollerinden biri olmuştur ve birçoklarına göre de dünya operasının merkezi sayılmaktadır. 1842 yılında besteci Carl Otto Nicolai tarafından kurulan Viyana Filarmoni Orkestrası da dünyanın en iyi senfonik müzik topluluğudur.

Ancak binanın önünden geçen Ring caddesinin kodu 1 metre yüksek tutulunca Opera Binası alçakta kalmış. Opera Binası bu haliyle batan hazine sandığına benzetilmiş. Bu durum 1866 daki Avusturya’nın Prusya karşısındaki Königgrätz yenilgisine benzetilmiş. Opera binası mimarinin Königgrätz’ı diye nitelenmiş. Operanın Avusturyalı mimarları buna çok üzülmüş. Biri intihar etmiş, diğeri de tüberkülozdan ölmüş. Sizin anlayacağınız ikisine de Operanın açılışını görmek nasip olmamış. 25 Mayıs 1869′ da açılışında ilk icra edilen eser Mozart’ın Don Giovanni adlı eseri olmuş. Operanın performansı Avusturyalı besteci ve orkestra şefi Gustav Mahler yönetiminde zirveye çıkmış. II. Dünya Savaşı sırasında  bombalanmış ama 10 yıl içinde yeniden inşa edilmiş. 5 Kasım 1955’te bu sefer Beethoven’ın Fidelio’su ile bir kez daha açılmış.

Viyana Devlet Operası Performansları

Viyana Devlet Operasında yılda 50-60  oyun (opera ve bale) sergileniyormuş. Aynı temsilin üst üste iki gün oynanmamasına dikkat ediliyormuş. Operanın yıllık 100 milyonluk bütçesinin yarısını devlet karşılıyormuş. Buradan bizim yetkililere duyurmuş olalım Sanat devlet tarafından desteklenmesi gerekir ki gelişebilsin. Opera Temmuz başından Ağustos sonuna kadar kapalı. Yine zaman uyuşmazlığı. Viyana Operasında 2014 Araba ile Avrupa Seyahatinde bir şeyler izlememiz olanaksız. Hevesimizi bir başka sefere saklamalıyız. Ama siz siz olun seyahat zamanınız uygunsa kaçırmayın derim.

Viyana Operasındaki performanslar zamanı geldiğinde epey fiyatlı olduğundan gitmeyi düşündüğünüz zamandan bir kaç ay önce almanız salık veriliyor. Operada oturma planına göre bilet ücretlerini merak ediyorsanız tıklayabilirsiniz. Fiyatlar yine de benim boyumu aşar diyorsanız opera başlamadan bir- iki saat önce kuyruğa girilip ayakta izleyebileceğiniz yerden 3-4 € ya bilet alabilirsiniz. Ayakta biletlerinizi Opera binasının Operngasse tarafındaki gişesinden alabilirsiniz. Bu gişe için “Stehplatz-Kasse | Standing Area”işaretini arayın. Ben para mara vermem kardeşim, beleş olsaydı izlerdim diyorsanız sizi mi kıracağız o da var. Operanın arka tarafında  trafiğe kapalı yolda içerdeki gösteriyi dev ekrandan canlı izleyebilirsiniz. Operada sergilenen oyunların takvimi için tıklayabilirsiniz.

Viyana Opera Binası sadece sanatsal yönüyle değil aynı zamanda mimari açıdan da önemli bir eser olduğundan 40 dakika süren rehberli turlara katılıp  gezilebilir. Tur gün ve saatlerini binanın dışındaki panodan veya aşağıdaki web adresinden öğrenebilirsiniz.

Tur gün ve saatleri

Viyana Opera Binası Rehberli Tur Ücretleri:

Tam                                                : 9 €,

65 yaş ve üstü                                 : 7 €,

Çocuklar ve 27 Yaşa Kadar Öğrenci: 4 €

Opera Binasını içini gezmeye vaktim yok ama görmeyi çok istiyorum diyorsanız onu da yaptık. Üstelik yorulmadan, oturduğunuz yerden. Tıklayın size panoramik tur verelim.

   Viyana Albertina Müzesi

Viyana Seyahatine müzeleri gezmek için çıktıysanız Albertina Müzesi de atlanılmaması gereken müzelerden. Opera binasının arka çaprazında bulunuyor. Müze dünyanın en geniş ve en önemli grafik eser koleksiyonlarından birine sahip. 65.000’den fazla çizim, ağaç baskı, taş baskı ve gravür gibi tekniklerle yapılmış bir milyondan fazla baskı eser sergileniyormuş. Bir o kadar da modern grafik çalışmaları varmış. Müze Viyana’nın önemli sanat müzelerinden biriymiş. Picasso, Renoir, Leonardo Da Vinci, Monet gibi ünlü sanatçıların eserleri de müzede sergilenmekteymiş.

Viyana Albertina Müzesi Açık Olduğu Saatler:

Çarşamba ve Cuma: 10.00-21.00,

Diğer Günler           : 10.00-18.00

2020 Viyana Albertina Müzesine Giriş Ücreti:

Tam                               : 16,90 €  ( Viyana karta :14,00 €)

65 yaş üstü                    : 12,90 €

26 yaş altı genç             : 11,90 €

19 yaş altına                  : Ücretsiz

Kärntner Straße Ve Viyana Kafeleri

Yürüyüşümüze Staatsoper’in yanındaki Kärntner Straße’de devam ediyoruz. Burası araç trafiğine kapalı bir cadde. Hafta sonunun verdiği bir canlılıkla her yer insanlarla dolu. Biraz bizim Eski İstiklal caddesini andırıyor. Tarihe tanıklık etmiş binalarda günümüz yaşamı. Caddenin iki yanında yer alan mağazalar açık, kafeler ise ağzına kadar dolu. Kimi sokak sanatçıları gösterilerini sergilemekte. Tabi caddenin olmazsa olmazları arasında Mozart çikolata dükkanları. İmparatoriçe Sisi resimleri ve Ressam Klimt eserlerinin uyarlandığı çeşit çeşit hediyelik eşyaların satıldığı mağazalar. Lüks alışverişten tutun da ne arasanız bulabileceğiniz bir cadde.

Avusturya Gezisinde Viyana’ya giderseniz yolunuz bir şekilde buraya düşecektir. Viyana’nın ünlü Sacher Turtasını yiyebileceğiniz Viyana Sacher Kafe de bu cadde. Ama tercihiniz İmparatoriçe Sisi’nin gittiği bir mekândan yana olursa Demel Pastanesi (Hofzuckerbäckerei Demel) olmalı bu. 1786 yılında kurulmuş Viyana’nın en eski kafesi ve fırını burası. Pastaneye gitmek için Albertina Müzesinin yan sokağından devam etmeniz gerekiyor. Demel Pastanesi hem yapı hem de pastacılık alanında müzedir dersek yeridir.

Viyana’lıların Kahve ile Tanışması

Bugün Viyana halkının buluşma mekanı olan, her biri kendine has mimarisi ile şık kafeler. Yüz yıllardır süregelen bir kahve kültürünü günümüze taşıyor. Kahve yapımını ve içimini  bir sanat addeden Viyanalıların kahve ile tanışması ise şöyle. Viyana kuşatmasının ardından, geri çekilen Osmanlı ordusundan kalan, çuvallarca kahve, önce deve yemi zannedilir. Ancak Leh komutanı daha önce İstanbul’da bulunduğundan kahveyi tanır. Tüm kahve çekirdeklerini alır ve 1600’lerin sonlarında ilk kahve mağazasını açar. Bazı kaynaklara göre ise ilk kafe Osmanlıdan gelen bir Ermeni tarafından açılmıştır. Viyanalılar önce bilmeseler de kahveyi tanıyınca çok sevip benimsemiş ve çok geliştirmiştir. Öyle ki bugün artık Viyana Kahve Kültürü UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilmiştir.

Arabayla Avrupa Gezisi AvusturyaViyana’da 3 Gün-Viyana Gezilecek Yerler-Viyana Konaklama-Arabayla Viyana-

   Viyana Stephansplatz Meydanı ve Aziz Stefan Katedrali (St. Stephen’s Cathedral-Domkirche St. Stephan)

Viyana Gezilecek Yerler Kärntner Straße’ nin sonunda Viyana Stephansplatz Meydanı’na geliyoruz. Meydan adını 12. yy da Gotik tarzda yapılmış Viyana’ nın sembollerinden biri olan Viyana Aziz Stefan Katedralinden almaktadır.

Dört kuleli katedralin dışındaki bir girişten 343 basamaklı dar spiral merdivenle çıkılarak kulesine ulaşılabilir. 136 metrelik en yüksek kulesi olan Güney Kulesinin üstü kapalıdır.  Pencereleri Viyana manzarası kuleye tırmananlara Viyana manzarası sunar. Katedralin içinden girişi olan Kuzey Kule ise daha alçak olmasına  rağmen asansör ile çıkılabilir. Tepesinin açıktır ve  Pummerin çanı görülebilir. Bu yüzden çıkmak için daha çok tercih edilmektedir..

Viyana Aziz Stefan Katedrali Ziyaret Saatleri 

Pzt- Crt: 09.00-11.30 ve 13:00-16:30

Paz. Günü ve Resmi Tatillerde: 13:00-16:30

Viyana Aziz Stefan Katedrali Giriş Ücreti 2020

Tam: 6,50 €, 6-14 Yaş: 2,50 €, 6 Yaşa kadar: Ücretsiz.

Viyana Aziz Stefan Katedrali Yeraltı Mezarları Ziyaret Zamanı  (Yalnızca Rehberli Tur ile gezilebilir)

Pzt-Crt: 10.00-11.30, 13.30-16.30, Paz. Günü ve Resmi Tatillerde:13.30-16.30 ( Tur süresi 30 dakikadır)

Viyana Aziz Stefan Katedrali Yeraltı Mezarları Giriş Ücreti 2020

Tam: 6,50 €, 6-14 Yaş: 2,50 €, 6 Yaşa kadar: Ücretsiz.

Viyana Aziz Stefan Katedrali Güney Kule Çıkış Saatleri

Her gün: 9.00-17.30

Viyana Aziz Stefan Katedrali Güney Kule Çıkış Ücreti 2020

Tam: 6,00 €, (15-18) Yaş: 3,50 €, (6-14) Yaş: 2,50 €

Viyana Aziz Stefan Katedrali Pummerin ve Kuzey Kule Ziyaret Zamanı 

Her gün: 9.00-17.30

Viyana Aziz Stefan Katedrali Pummerin ve Kuzey Kule Çıkış Ücreti 2020

Tam: 6,50 €, 6-14 Yaş: 2,50 €, 6 Yaşa kadar: 0,50 €

Viyana Aziz Stefan Katedrali Herşey Dahil Gezi Saatleri

Her gün: 9.00-17.30

Viyana Aziz Stefan Katedrali Herşey Dahil Bilet Ücreti 2020 (Sesli Rehberle Katedral,Yeraltı Mezarları, Güney ve Kuzey Kuleleri içerir. Tur Süresi 2,5 saattir)

Tam: 16,90 €, Çocuklar (ebeveyn gözetiminde): 4,90 €

Viyana Aziz Stefan Katedrali Çatı Katı Akşam Turu 

Çatı katına çıkmak için 120 basamaklı merdiveni tırmanmanız gerektiğini hatırlatalım. Karşılığında yağmur oluğu boyunca dik çatı ve şehri seyredebileceğiniz bir yürüyüş vadediyor. sadece Temmuz Eylül arası iyi havalarda yapılır.

Çatı Katı Akşam Rehberli Tur Saati: Cumartesi:19:00

Çatı Katı Akşam Rehberli Tur Ücreti 2020

Tam: 11,00 €, 6-14 Yaş: 5,00 €, 6 Yaşa kadar: Ücretsiz.

Pummerin Çanı

Güney Kulede 13 çan olsa da, en meşhur çanı olan Pummerin Çanı Kuzey kulesindedir.

Viyana Gezi Rehberine göre Pummerin Çanı II. Viyana Kuşatması’ nda bozguna uğrayan Osmanlı ordusunun geride bıraktığı birçok mühimmat eritilerek yapılmış. 316 santim çapında ve 22,5 ton ağırlığında bir çan. II. Dünya Savaşında  Katedralin çatısı yanınca kule yıkılmış Pummerin de yere düşerek parçalanmış. Savaşın ardından Avusturyalılar, çanın parçalarını da kullanarak yirmi ton ağırlığında, ülkenin en ağır ve büyük Pummerin çanını yeniden yapar. Çan 1957’de bugünkü yerine konulur. Pummerin Çanının üzerine demirden yapılmış yeniçeri başları ve II. Viyana Kuşatması’ nı hatırlatan bir tablo işlenmiştir.

 Viyana Gezi Rotasındaki Aziz Stephan Katedrali ilginç bir bilgiye de daha sahip. Katedralinin çan kulesine 1534 senesinde Osmanlı akıncıları yaklaşırsa çan çalarak Viyanalılara haber vermesi için bir memur görevlendirilir. Biliyor musunuz bu memuriyet kadrosu 1956’ya kadar sürdürülmüş. Viyana Belediye meclisi artık Osmanlı tehlikesi kalmadığına ve bu görevin daha fazla sürmesine gerek olmadığına hükmetmiş kadroyu kaldırılmış. Adamların yaşadığı korkuya bak. Belki diyorum şimdi gene bir memur ataması yaparlar, bu seferki de mültecilere karşı olur. Ne dersiniz?…

Papa III. Calixtus’un 1456 tarihli Belgrad Kuşatması’ndan sonra emir vermiş. Avrupa’da bütün kiliselerde muayyen zamanlarda Türk çanı adıyla çan çalınmakta; dualar okunmaktaymış. St. Stefan Katedrali’nin dışında kuzey duvarında Fransisken rahipleri tarafından yaptırılan Capistrankanzel adı verilen heykel var. Heykelde Türklerin gazabı hakkında vaazlar veren Johannes von Capistrano’nun ayakları altında ezilen bir yeniçeri tasvir edilmiştir.

Evliya Çelebi’nin gözü ile Aziz Stefan Katedrali

Evliya Çelebi katedrali Seyahatname isimli eserinde nasıl anlatmış bir bakalım.

“Şehrin tam ortasında olan İstifani adlı manastırı. Rum, Arap ve Acem’de kısacası bu yeryüzünün yedi iklim kafiristanında öyle büyük bir yapı ve öyle bir eski bina inşa olunmamıştır ve olmazda. Bu Beç (Viyana) içinde olan İstifani Manastırı çok mamur ve eski yapıdır. Bunda olan hazine mallarının sayısını, sınırını, bunda olan çok değerli emanet mücevherlerin hesabını Cenab-i Bari bilir. Bu kilisenin uzunluğu geri kapıdan İsa Mihrabı’na kadar tam 300 ayaktır. Genişliği tam 180 ayaktır. Ve kat kat, kemer kemer aralarında küçük ruh-i tutyadan, balğamiden, ferah taşından ve yeşimden direkcikler vardır.’’

Cennet’i tasvir eden bir resim için de şöyle yazar. “Bu Beç içindeki İstifani Kilise’sinde bu şekilde cennet resimleri var ki. İnsan görünce ruhunu teslim edip ayette geçtiği gibi ‘(İyi) kullarım arasına gir. Cennetime gir’ (Kur’an, Fecr 29-30) deyip cennete gireceği gelir.

-Viyana’da 3 Gün-

Bir Günde Üç Ülke Üç Başkent

 Avrupa Gezi Rotasında  bugün sabah Arabayla Budapeşte’den çıkıp, öğlende Bratislava’yı, akşam ise gezebildiğimiz kadar Viyana’yı gezdik. Cumartesi gecesi olduğundan şehir merkezi hala cıvıl cıvıl, insan kaynıyor. Biz gün boyunca hareketliliğin yorgunluğunu yavaş yavaş bedenlerimizde hissetmeye başlamışken bazıları için gece yeni başlıyor. Sokak çalgıcıları kalabalığın daha da coşması için kendilerini paralıyor, güzel bir Viyana gecesi devam ediyor. Ama bizim artık evimize dönüp bir güzel dinlemeye çekilmemiz gerek. Yarın Viyana yine bizi bekler. Kalabalığın neşeli kahkahalarından, kentin renkli atmosferinden sıyrılıp geldiğimiz gibi yine ıssız, sessiz, sakin Viyana sokaklarından evimizin yolunu tutuyoruz.

   Uzaklara gitmek, denizler, sınırlar, ülkeler, inançlar aşmak fırsatı çıktığı zaman hiç      duraksama. -Amin Maalouf-

BAZILARI

Kuşkusuz ölmek zorunda bazıları aşağıda,
Gemilerde ağır küreklerin çekildiği yerde.
Bazıları ise oturur yukarda dümen başında,
Uçan kuşları ve yıldızları dalar seyre.

Hep yorgun bir bedenle yatmakta bazıları
Karmaşık yaşamın ta köklerinde.
Bazılarına ise koltuklar sunulmakta
Kraliçelerin yanıbaşında,
Sanki evlerindeymiş gibi rahat
Başı hoş eli boş otursunlar diye.
Derken bir gölge düşüverir o yaşamdan
Bu yaşamdakilerin üstüne.
Kenetlenir birbirine hava ve toprak gibi
Rahat yaşayanlarla zorda olanlar.

Atamıyorum göz kapaklarımdan,
Unutulan halkların yorgunluğunu.
Uzak tutmam ürkmüş ruhumdan,
Irak yıldızların sessiz süzülüşünü.

Başka yazgılar dokunmakta benimkinin yanısıra
Oynamakta varlık onlarla bir yumak gibi
Benim payıma düşenler ise bu yaşamda,
Uzun alevler ve ince sazlardan biraz fazla.

Hugo Von Hofmannsthal Şiiri (1874-1929)

Arabayla Avrupa Seyahatimizde yolculuğumuzun 7.,Viyana ‘da ki ilk günümüzün sonu.

Arabayla Avrupa Turu “Avusturya Gezisi” Yazılarım Viyana’da İkinci Gün Viyana Müzeler ile devam ediyor.

2 thoughts on “Kültür ve Sanat Şehri Zarif Viyana-ARABAYLA VİYANA”

Leave a Comment