Viyana’nın Görkemli Sarayları-Schönbrunn Sarayı ve Belvedere Sarayı-ARABAYLA VİYANA#3

“Arabayla Avrupa Turu” Viyana’nın Görkemli Sarayları-Schönbrunn Sarayı ve Belvedere Sarayı – 21 Temmuz Yolculuğumuzun 9. Günü

“Gezgin bir yere varmak için değil, keşfetmek için seyahat eder.”

Goethe

Çingeneler

Özlemin korları var gece karanlığı bakışlarında
Hiç bulamadıkları vatana duyulan özlemin korları.
Öylece kapılmış gidiyorlar, derin esrarı yalnızca
Sonsuz hüzünlerde yatan bir kara yazgının akışına.

Bulutlar öncülük ediyorlar yollarına,
Kimi zaman peşlerine bir kuş sürüsü takılıyor,
Akşam vakti izleri kaybolana kadar
Ve bazen de rüzgâr, bir veda çanını getiriyor.

Yıldızların yalnızlığıyla örülüdür döşekleri,
Bu yüzden şarkıları daha bir özlemle dalgalanmakta
Hıçkırıklar, kaç kuşaktan miras lanetlerin ve acıların eseri,
Öyle ki, hiçbir yıldızın umudu yüreklerini aydınlatamamakta.

Georg Trakl Şiiri

Viyana’nın Görkemli Sarayları-Schönbrunn Sarayı ve Belvedere Sarayı –

Viyana’da Saraylar Günü

   Arabayla Avusturya Seyahatinde Viyana’daki üçüncü günümüz. Yine sessiz, sakin, güzel bir geceden sonra uyandığımız Viyana sabahı. Geceden yağan hafif bir yağmur ile daha da ferahlık hissi veren bir yaz sabahı. Onca hızlı tempolu BİRİNCİ GÜN ve İKİNCİ GÜN Viyana Gezisinden sonra biraz aylaklık zamanı. Kalkış vaktimizi yarım saat, bir saat geçe bıraktığımız günlerden birisi. Sokakta park eden arabalar azalmış. Viyanalılar sabahı çoktan etmiş, işine gücüne gitmiş. Evin ahalisi kalkıp kendine gelene kadar alışveriş işini halledebilmek için elimizi çabuk tutmamız gerek. Artık çevremizde adım başı Türk Marketlerinin bulunduğunu bilmenin  güveni var. İlk günün telaşı olmadan rahatça alışverişimizi yapıp geliyoruz. Marketlerdeki Türk hemşehrilerimiz her konuda yardımcı oluyor.

   Viyana Gezi Rotasında dün Habsburg ailesinin kış aylarında yaşadıkları sarayları, dolaştıkları bahçeleri gezmiştik. Bugün de bir bakalım. Bu zat-ı muhteremler buralarda 600 yıl saltanat sürmüşler. Şu ahi ömürlerinde  bir yazlık neyim edine bilmişler mi? Şayet edinmişler ise ne biçim yerlerdir? Buralarda nasıl yaşarlarmış? Ne ile iştigal ederlermiş bir görelim diyoruz. Kahvaltıdan sonra düşüyoruz yollara.

Viyana’nın Görkemli Sarayları-Schönbrunn Sarayı ve Belvedere Sarayı –

Schönbrunn Sarayı (Das Schloss Schönbrunn)

Pek fazlada gitmiyoruz hani, ben diyeyim üç, siz deyin dört kilometre, ya var ya yok bizim eve. Yazlık deyip ta uzaklara gitmemişler. Gidip gelmesi güç olmasın istemişler anlaşılan. Viyana Gezilecek Yerlerden en önemlilerinden biri olan  Schönbrunn Sarayına arabayla geldik madem, önce onu park edecek bir yer bulmalıyız. Park yeri işaretlerini görüyoruz hemen. Arabamızı park edip çıkışta, makineden saat kaçta park ettiğimizi gösteren fişi alıp otoparkın hemen karşısındaki saraya doğru yola koyuluyoruz.

  Viyana Gezi Rehberimizdeki Schönbrunn Sarayı, Habsburg Kraliyet Ailesinin yazlık sarayları. Anlatılan odur ki, 1569’da Habsburglar;  Ooo!… Burası ne güzel bir yermiş, havası temiz, suyu da pek bir bol, hem de güzel imiş. Üstüne üstlük çok da güzel bir çeşmesi var schönbrunn, schönbrunn. İyisi mi biz buraları alalım, biz yapmasak bile ileride çocuklar bir göz oda neyim yapar. Bakarsın yanından yol geçer, Tuna’ya kanal geçer de değerlenir demişler, satın almışlar.

Aldık madem böyle güzel sulak arazi şöyle bir park, bahçe yapalım, meyve yetiştirelim, tavuktur, hindidir besleyelim, etinden, yumurtasından faydalanalım. Tavus kuşları getirtelim, onlarda ortalarda dolaşıp şöyle kanatlarını güzel güzel açsın da, bizim de gözümüz gönlümüz açılsın demişler. 1642’de İmparator II. Ferdinand’ın karısı, Bey bu kadar masraf yaptın, bari birde ev yapalım da gittiğimiz zaman kalırız. Sen avlanırsın, onca çocuk bütün kış başımda, biraz bahçede falan oynarlar da ben de rahat ederim, demiş. Tabii ev fikri ondan çıktığı için adını da o koymuş evlerinin adı Schönbrunn olmuş.

Viyana’nın Görkemli Sarayları-Schönbrunn Sarayı ve Belvedere Sarayı –

Schönbrunn Sarayını Kim Yaptırmış, Nasıl Yaptırmış

Tabi bütün bunlar biz Viyana Gezisini yapmazdan yıllar önce olmuş. Derken efendim yıl 1696. Bakmışlar artık Türkler’den kurtulduk, çekip gittiler, bundan sonra gelemezler. Rahatız nasılsa deyip (ki yanılmışlar, çünkü şimdi adım başı her yerde Türk var) kondurmuşlar evin arazisine bir saray, etrafına bahçeler.

Bir gün Maria Theresia tahtın varisi erkek kardeşi ölüp de, babasının yerine kadın başına tahta geçmiş. Pragmatik Yaptırım’ı aldım nasıl olsa, imparatoriçe de oldum. Eee… daha mı eski sarayda oturacağım, ben burayı dipten bucaktan yeni baştan yaptırayım demiş. “Sarayın odaları Rokoko olsun. Odaların duvarları beyaz lake ile kaplansın, altın varaklarla da süsleyin ki, imparatorluğumuza layık olsun” demiş. “Tavanlardan dev Bohemia kristal avizeler sallansın. Koca beyaz çini sobalar yerden tavana erişsin ki hem ferah feza oturalım, hem de kocaman saray, üşütüp hasta olmayalım”demiş.

“Devlet erkânının bir araya geleceği odalar ve misafirleri kabul edeceğim salonlar, ihtişamlı olsun. Ele güne rezil olmayalım, biraz havamı atayım, onlar da saygıda kusur etmesinler. Hatta bir yuvarlak Schönbrunn Sarayı Çin Odası (Chinesischen Rundkabinett) yapın. Millet orada Çinlilerin yaşadığını sansın. Ama ben orada şansölyem Prens Kaunitz ile gizli devlet işlerini gizliden gizliye görüşeyim. Birde Schönbrunn Sarayında Aynalı Salon (Spiegelsaal) istiyorum. Belki bizim harika çocuk Mozart altı yaşına gelince  burada konser verir. Bu çocukta çok iş var çok… Salonu olabildiğince ihtişamlı yapın ki döktürsün çocuk. İlerde kendisi sefalet içinde yaşasa da, zaten pek uzun da yaşayamayacak. Viyana Gezisi ile ülkemize geleceklerden çok para kazandıracak bize çok…” demiş. “Hele bir Schönbrunn Sarayı Milyon Odası “Millionzimmer’’ yapın bana. Her yeri gül ağacı paneller ile kaplansın. Kaça mal olursa olsun bulun getirin Hint ve Pers minyatürlerini. Duvarlarını yerden göğe süsleyin ki bu odanın eşi benzeri olmasın dünyada” demiş.

Viyana’nın Görkemli Sarayları-Schönbrunn Sarayı ve Belvedere Sarayı –

Çeşmeli, Labirentli, Hayvanat Bahçeli Schönbrunn Saray Bahçesi

Gel zaman git zaman. Sarayın penceresinden baktıkça karşısında sadece tepeyi görmekten sıkılan imparatoriçe,” Ne bu hal hep aynı manzara. Şöyle tepeyi bakılır hale getirin. Sudan çok şeyimiz yok, tepenin hemen dibine şöyle güzel bir Neptün Çeşmesi (Neptunbrunnen) yapın. Neptün’ün yabasını da unutmayın, kızıp deprem meprem çıkarmasın başımıza.” demiş

“Avrupa sakin yaşamaya devam etsin kavga gürültü başka yerlere gitsin. Önünde de güzel bir havuzu olsun. Saraya gelen herkes uzaktan güzelliğini görüp de merak etsin. Arada onca yol olsa olsun. Babamın zamanında yapılan, çocukluğumda, gençliğimde günlerimin geçtiği, kardeşlerim ile saklambaç oynadığım labirent var ya. Yolu bulup gelenler, yada kocam imparator I. Franz’ın yaptırdığı Schönbrunn Sarayı Hayvanat Bahçesini gezip gelenler, üşenmeden gidip akan sudan mest olsun. Tepenin üstüne bir Schönbrunn Sarayı Zafer Takı yapılsın istiyorum. Adına Gloriette diyeceğim, yazın sıcağından bunaldığımızda oraya çıkar, biraz nefes alırız. Fena mı olur yemeğimizi yer, hava serinleyince ineriz” demiş.

Viyana’nın Görkemli Sarayları-Schönbrunn Sarayı ve Belvedere Sarayı –

Schönbrunn Sarayında Daha Neler Var Neler

Eklemiş sözlerine Soylu İmparatoriçe. “Her zaman yokuştan çıkmak yorucu olabilir, siz bir de dar mar olsa da bir merdiven yapın.  Avusturya Gezisinde yokuş çıkamayanlar olur, merdivenden çıksınlar yukarıya. Arka tarafta yine bahçe devam etsin, Roma Harabelerini (Römische Ruine) koyun. Görenler cedlerimizin nerden geldiklerini anlasınlar. Bir de bir Mısır dikilitaşı gibi çeşme kondurun.

(Obeliskbrunnen). Mısırlılar ile pek alakamız yok ama onca tasını tarağını, heykelini taşıdık garibanların buralara. Ayıp olmasın bari, onlarında hatırı eksik kalmasın. Arada doğruca gitmek isteyenlere de yollar çiçekten geçilmesin. Kenarlarda güzel heykeller olsun. En iyisi siz oralara 32 tane mitolojik kahramanı diziverin, yürüyenler baksın, canları sıkılmasın.”

Ayrıca şöyle demiş “Zaten ağaçları söylememe gerek yok. Siz onları güzelce düzenlersiniz, altlarında yürürken başımıza yağmur değmesin. Her yer yeşillik olsun, benim Marie Antoinette kızım ve kardeşleri koşup oynarken düşerse, canları yanmasın.” Daha neler neler yaptırmış.

Artık varın onları da Arabayla Avrupa Seyahatine çıkıp kendiniz görün. Yani sizin anlayacağınız  Viyana Gezisi Yorumlarında saray anlatmakla bitmez. Ama yalan dünya, saray Theresa’ya kalmış mı? Kalmamış tabi. Kimler gelmiş kimler geçmiş. Napolyon Avusturyalıları yenince arayı düzeltelim diye saraya damat olup gelmiş. Meşhur güzeller güzeli Sisi ile evlenen, dile kolay 68 yıl hüküm süren imparator Franz Joseph’te bu sarayda doğmuş. Ama ona yapacak fazla bir şey bırakmamış ki büyükannesi.

Adamcağız yeşili de severmiş, orman bahçe yetmemiş. İleride Arabayla Avrupa Turuna çıkanlar Viyana’ya da gelebilir belki. Ben de bir Schönbrunn Sarayı Palmiye Evi (Palm House) yaptırayım da kış olsa da yeşillik hasretimi gidereyim demiş. Değişik iklimlemeye sahip, birbirleri ile bağlantılı üç sera yaptırmış. Dünyanın dört bir tarafından getirttiği bitkileri diktirmiş. Dört mevsim yeşillikler içinde yaşamış, durmuş. Gün gelmiş devran dönmüş dünya savaşmış, monarşinin hükmü bitmiş. İmparator I. Karl tac dan feragatini imzalamış. Avusturya’daki  640 yıllık Habsburg hakimiyetine son vermiş. Bugün artık Dünya Kültür Mirasındaki eşsiz saray Avusturya’ya gelen devlet adamlarına verilen resepsiyonların yapıldığı yer olarak kullanılıyormuş.

  Avrupa Gezi Rotasında  Schönbrunn Sarayını  gezmek için mutlaka zaman ayırmalısınız. Hani ne denir Schönbrunn olmadan yapılan bir Arabayla Viyana Gezisi eksik kalır. Sadece bahçesinde gezinmek bile iki saatten fazla zamanınızı alır. Benden söylemesi.

Viyana’nın Görkemli Sarayları-Schönbrunn Sarayı ve Belvedere Sarayı –

Schönbrunn Sarayını Biz de Gezsek Diyenlere

Saray ne zaman açık, vakitsiz gidip sarayı gezmeden dönmeyelim diyenler için, içiniz rahat olsun. Saraydakiler tatil falan yapmadan biz her gün saraydayız buyrun gelin. Yalnız kahvaltı saatlerimize denk gelmesin.  Bir de akşam yorgun oluyoruz, pek gürültü patırtı olmasında kafamızı dinleyelim. Şu aşağıdaki saatler bizce uygundur diyorlar.

Schönbrunn Sarayı Gezilecek Saatler 2020

01 Nisan – 30 Haziran   :  08.00-17.30

01 Temmuz-31 Ağustos: 08.00-18.30

01 Eylül – 31 Ekim          : 08.00-17.30

01 Kasım – 31 Mart        : 08.00-17.00

Ayıp olmazsa eğer sizi gezdireceğiz ama, siz de göreceksiniz saray çok kocaman. Masraflarına pek yetişemiyoruz. Biraz elinizi cebinize atarsanız memnun oluruz deyip, bunun içinde size şu seçenekleri sunuyorlar.

Schönbrunn Sarayı Giriş Ücreti (01/04/2020-02/11/2020)

Schönbrunn Sarayı Imperial Tur Ücreti (Kaset rehber)

Imperial Tur‘da size 22 odayı, 30-40 dakikada gezdiririz, bir de size gezdiğiniz yerlerle ilgili bilgilendirecek rehber kaset veririz.

Tam            :18,00 €

(6-18 yaş)   :13,00 €

(19-25 yaş) :16,00 €

Schönbrunn Sarayı Grand Tur Ücreti (Kaset rehber)

Grand Tur isterseniz 50-60 dakikada 40 oda gezdiririz, isterseniz açıklamalar için yanınızda size eşlik ederiz.

Tam           : 22,00 €

(6-18 yaş)  :15,00 €

(19-25 yaş) :20,00 €

Schönbrunn Sarayı Grand Tur Ücreti (Rehber eşliğinde)

Tam           : 26,00 €

(6-18 yaş)  :17,00 €

(19-25 yaş) :24,00 €

Schönbrunn Sarayı Classic Pass Ücreti

Classic Pass isterseniz Grand Tur da gezilen yerlere ilave olarak sizlere Özel Bahçemizi+ Limonluğu gezdiririz bir de üstüne Gloriette’ye çıkarsınız ki yaklaşık 3-4 saatinizi alır.

Tam                             : 28,50 €

(6-18 yaş)                    : 18,00 €

(19-25 yaş)                  : 24,50 €

Viyana Kart                  : 24,50 €

Aile (2 büyük+3 çocuk): 64,00 €

Sisi Ticket Ücreti

Sisi Ticket alırsanız 50 dakikada sarayın 40 odasını sesli rehber ile gezdiğiniz gibi aynı bilet ile Hofburg Sarayında imparatorluk dairelerini, Sisi Müzesini, Gümüş Koleksiyonunu ve İmparatorluk Mobilya Koleksiyonunu da gezebilirsiniz.

Tam                              : 34,00 €,

Çocuk(6-18 yaş)           : 21,00 €,

Öğrenci (19-25 yaş)     : 31,00 €,

Viyana Kart                   : 31,00 €,

Aile (2 büyük+3 çocuk): 71,00 €

Sisi Ticket’ın geçerliliği bir yıl ve farklı günlerde gezilebilir diyorlar.

 Haydi Bir Başka Saraya Gidelim

 Viyana Gezi Rehberine göre bir saray gezdik gezimize bir başka saray ile sürdürelim istiyoruz. Ne yapıyoruz arabamızı park yerinden alıp Belvedere Sarayına gidiyoruz.

Gide gide tekrar şehir merkezine geldik sayılır. Belvedere Sarayı Viyana 3. Bölgede bulunuyor. Eh gün içerisinde şehir trafiğine girerseniz haliyle biraz yol almanız güç oluyor. İşte biz de ağır ağır saraya gitmeye çalışırken, yanımızdaki araba korna çalıp, şoförün pencereden el sallaması. “Hey! Türk nerden geliyorsun?” diye seslenmesi, bu yaban ellerde bizi neşelendiriyor. Diyorum ya Viyana’da asla yabancılık hissetmezsiniz. Saraya yaklaşınca sokakta park edebileceğimiz bir yer bulup, arabamızı kenara çekiyoruz. Viyana Ulaşım, Şehir İçi Ulaşım ve Park Yeri kuralları gereğince şimdi sıra Tabak-Trafic dükkanı bulmaya kaldı. Oradaki dükkanlardan birine sorup, dükkanın iki sokak ötede olduğunu öğreniyoruz. Aldığımız etikete günü ve saati işaretleyip ön camdan görünür şekilde konsola koyup, arabadan ayrılıyoruz.

Viyana’nın Görkemli Sarayları-Schönbrunn Sarayı ve Belvedere Sarayı –

Belvedere Sarayı( Schloss Belvedere)

    Belvedere Sarayı Viyana’nın Osmanlı kuşatmasını büyük bir başarı ile bertaraf eden Savoy Prensi Eugene tarafından yaptırılmış. Yazlık saraymış. Bugün şehrin içinde kalsa da, o zamanlar surların dışındaymış. Saray arazisinde Barok tarzda yapılmış iki saray binası, aralarında uzanan harika bir bahçe ve güzel kocaman bir süs havuzu var.

Prensimiz, genel mimarisinden ayrı olarak sarayın iki yanına Osmanlı çadırlarına benzer kubbeler koydurtmuş. Osmanlılara karşı kazandığı başarısını herkes görsün istemiş herhalde. Avusturya Tarihinde de önemli bir olaya tanık olmuş saray. İkinci Dünya Savaşından sonra 1955’te Avusturya’ya özgürlüğünü veren anlaşma Yukarı Belvedere’de imzalanmış.

Zamanında kazanılan başarının ödülü olan saray, günümüzde şehir içinde kalmasından dolayı artık sanata hizmet ediyor. Orta Çağdan günümüze dek uzanan Avusturya Sanatına ait önemli eserleri barındırıyor. Avusturya’ daki Sezession akımının öncülerinden Gustav Klimt’in meşhur eseri Öpücük “The Kiss” ün de yer aldığı en büyük koleksiyonu burada sergileniyor. Yukarı Belvedere Sarayında ayrıca Monet, Van Gogh, Schiele gibi sanatçılarında eserleri yer alıyor. Aşağı Belvedere Sarayında ise daha çok geçici sergilere yer veriliyor.

Belvedere Sarayı Gezilecek Saatler 

Yukarı Belvedere Sarayı Gezilecek Saatler 

Cuma :09.00-21.00, Diğer Günler: 09.00- 18.00

Aşağı Belvedere Sarayı Gezilecek Saatler 

Cuma :10.00-21.00, Diğer Günler: 10.00- 18.00

Saray Ahırları:10.00-12.00

Belvedere 21 Gezilecek Saatler (Çağdaş Sanat Müzesi)

Salı, Çarşamba, Cumartesi, Pazar: 11.00-18.00

Perşembe ve Cuma: 11.00-21.00

Pazartesi günleri yalnızca resmi tatillerde açıktır.

Belvedere Sarayı Giriş Ücreti 2020

Yukarı Belvedere Sarayı Giriş Ücreti

Tam                                : 16,00€,

65 Yaş Üstü                    : 13.50 €

Öğrenci (27 yaşa kadar) : 13.50 €

0- 18 yaş                         : Ücretsiz,

Viyana Kart                     : 14,50 €

Aşağı Belvedere Sarayı Giriş Ücreti 

Tam                                : 14,00 €

65 Yaş Üstü                    : 11,00 €

Öğrenci (27 yaşa kadar) : 11,00 €

0-19 yaş                          : Ücretsiz,

Viyana Kart                     : 12,00 €

Belvedere 21 Giriş Ücreti 

Tam                               : 9,00 €,

65 Yaş Üstü                   : 7,00 €

Öğrenci(27 yaşa kadar) : 7,00 €

0-18 yaş                         : Ücretsiz

Viyana Kart                     : 6,00 €

Viyana’nın Görkemli Sarayları-Schönbrunn Sarayı ve Belvedere Sarayı –

   Araba ile Viyana Gezimizde Belvedere Sarayında fazla oyalanmadan ayrılıyoruz. Sarayda çok kıymetli eserler sergilense de, Schönbrunn’dan sonra bize pek küçük geldi. Bir öneri isterseniz eğer, önce burayı gezip sonra Schönbrunn’a gidin.

Bugünde akşamı getirdik. Yemekten sonra Viyana şehir merkezine tekrar indik. Hava hafif yağmurlu. Cumartesi, Pazar gecelerinin yorgunluğu şehrin üstünde. Hafta sonu şehri dolduran kalabalık, turist kafileleri bu gece başka yerlere mi gitti ne? Ya da hava yağmurlu diye kapalı mekanlara mı sığındı bilinmez. Ama yağmurun ıslattığı sokaklarda melankolik bir sessizlik var. Dükkanların çoğu kapalı. Hafta sonu kulaklarımızı çınlatan şen kahkahalar yok. Viyana sokakları sessiz, Viyana sokakları ıssız, Viyana sokakları dinlenmeye çekilmiş. Haydi artık bizde evimize gidip dinlenelim. Yarın yine yolculuk var bilinmeyene. Merak ediyoruz, sabırsızlanıyoruz, heyecanlanıyoruz. Bir taraftan içimizde bir hüzün Güzel Viyana’dan ayrılıyoruz. Kim bilir, yolumuz bir kere düştü. Bir başka zaman bir daha düşer, geliriz, tekrar kavuşuruz, yine özlemle, hasretle kucaklaşırız.

Mutluluk gidilen yolun üzerindedir,
Yolun sonunda değil.
Mutlu olmanın zamanı bugündür,
Yarın değil.
Epiktetos

Ağaçlar üzerinde konuşma

Bahçivan bahçedeki dalları budadığından bu yana
elmalar büyüdü
Ama armut ağacının yaprakları hasta, buruşup bükülüyorlar

Vietnam’da ağaçlar yapraksız

Çocuklarımın tümü sağlıklı
ama en küçük oğlum beni kaygılandırıyor
Yeni okuluna alışamadı hala

Vietnam’da çocuklar ölü

Evin çatısı iyice onarıldı
Pencerelerin çerçevelerini yenilemek ve boyamak gerek
yangın sigortası
Giderek artan ev fiyatlarından dolayı arttı epeyce

Vietnam’da evlerin yerinde yıkıntılar

Ne sıkıcı adam şu bizim patron
Hangi lafı açarsak açalım
tutturmuş Vietnam Vietnam diye
Hiç mi rahat yok şu yeryüzünde

Vietnam’dakiler rahata kavuştular çoktan
Siz’siniz bu rahatı sağlayan onlara

Erich Fried Şiiri

Arabayla Avrupa Turunda Yolculuğumuzun 9., Viyana’da 3. Günümüzün Sonu

Arabayla Avrupa Seyahatinde Viyana Yazı Dizisi Viyana Ulaşım, Şehir İçi Ulaşım ve Park Yeri ile sürüyor. Keyifli Okumalar.

Leave a Comment