“Arabayla Avrupa Turu” nda Prag Gezi Rehberi ile Yürüyerek Prag Gezisi, Prag Kalesi, Eski Kraliyet Sarayı, Bahçeleri- 24 Temmuz Yolculuğumuzun 12. Günü
“Seyahatin önündeki tek engel kapının eşiğidir.” Bosna Atasözü
VE İŞTE ELVEDA
Pek az birşey ekleyebildim dünyadaki milyonlarca mısraya.
Ve fazlası yoktu onların cırcırböceğinin dediklerinden.
Biliyorum, bağışlayın, işte yolun sonuna geldim.
Ay tozunun üstündeki ilk ayak izleri bile olamadılar
Parlasalar bile şavkları kendilerinin değil
Sevdiğim bu dilindi.
Genç aşıkları öpüştürecek suskun dudakları titreten o güç
Kızıl yaldızlı kırlardan gelip geçerken
Ekvatordakilerden daha ağır bir gün batımında.
Şiir baştan beri bizimle
Sevgi gibi, açlık gibi, veba gibi, savaş gibi
Mısralarım bir çocuk gibi utandırdı bazen beni.
Ama asla özür dilemiyorum
Güzel sözcükler aramanın
Kan dökmekten iyi olduğunu biliyorum
Jaroslav Seifert Şiiri (1901 – 1986)
Prag’da Son Gün
Prag sözcüklere sığmayacak derecede güzel bir şehir. Gezmek için ise üç günün asla yetmeyeceği. Ne yazık ki bugün bu güzel şehirdeki son günümüz. Prag birinci ve ikinci günlerimizi elimizden geldiğince iyi değerlendirmeye çalıştık. Gezdiğimiz gördüğümüz yerleri merak ederseniz üstlerine tıklayarak okuyabilirsiniz. Bugün yine Prag’ın daha önce görmediğimiz güzelliklerini görelim istiyoruz. Sabah biraz geç kalkıyoruz ama iyice dinlenmiş olarak. Yürüyerek Prag Gezisi nde daha önce tam gezemediğimiz Kaleyi dolaşarak şehir merkezine inmeyi düşünüyoruz. Prag Ulaşım ve Park Yeri hakkında bilgi arıyorsanız üzerine tıklayabilirsiniz.
Prag bugün daha bulutlu ve rüzgarlı. Daha öncede yaptığımız gibi arabamıza atlayıp Piramit Otelin karşısına geliyor ve yürüyüşümüze başlıyoruz. Bu sefer Prag Strahov Manastırı bahçesine girmeden Dlabacov Caddesinden yürümeye devam edip Prag Pohořelec Meydanına geliyoruz. Meydanda tramvay durağı bulunuyor. Caddeden devam ediyoruz. Burada yine kafeler, restoranlar, Bohemya kristalleri, müzik aletleri, oyuncak gibi her türlü hediyelik eşya satan dükkânları, sergi salonlarını bulabilirsiniz. Meydanın bitiminde yol bir binanın sağından ve solundan olmak üzere ikiye ayrılıyor. Sağ taraftaki daha önce şehre inmek için takip ettiğimiz Uvoz sokağının başlangıcı. Biz soldaki Loretánské sokağına girip Prag Loretánské Meydanına geliyoruz. Meydanın sol tarafında Prag Czernin Sarayı , karşısında Prag Loretto Kilisesi (Loreta) bulunuyor.
Prag Černín Sarayı (Černínský palác)
Prag Gezi Rehberi ne göre Černín Sarayı Prag’ın en büyük Barok sarayı. Günümüzde Çek Dışişleri Bakanlığı Binası olarak kullanılmaktadır.
Saray, Bohemya’nın en soylu ailelerinden Černín ailesinden gelen, imparatorlukta diplomat olan Kont Černín’in isteği üzerine yaptırılmış. Kont sarayın Prag Kalesine rakip olabilecek şaşaada bir konut olmasını dilemiş. İnşasına 1669 yılında başlanan saray, 30 yarım sütunlu, 150 m lik cephesi ile Prag’ın en uzun sarayı. Şimdilerde Prag’ın Barok mücevheri kabul ediliyor. Ancak saray yapım aşamasındayken İmparator Leopold tarafından kapısız ahıra benzetilmiş. Bu nedenle aile yıllarca imparatora küs kalmış. Yürüyerek Prag Gezisi-nde Černín Sarayının yanından geçerseniz, Sarayın bahçesine bir göz atabilirsiniz. Mayıs- Eylül aylarında Cumartesi ve Pazar saat 10:00- 17:00 arası ücretsiz dolaşılabilir.
Czernin Sarayının önündeki meydandaki heykel Edvard Beneš’in heykelidir. Çekoslovak bağımsızlık hareketi lideri, Dışişleri Bakanı ve Çekoslovakya ikinci Cumhurbaşkanı.
Prag Loretto Kilisesi (Loreto)
Prag Gezi Rehberi notlarımıza göre Prag Loreto Kilisesinin hikayesi şöyle.
Hz. Meryem’in Filistin Nasıra’daki evi, melekler tarafından kafirlerden korumak için önce Dalmaçya’ya ardından Kuzey İtalya’da Santa Casa’ya taşınır. Burası Hristiyanlar tarafından hac mekanı olarak kabul edilir. Daha sonra pek çok Katolik şehrinde bunun gibi Hz. Meryem evleri yapılmış. Mikuluv Şehrindeki evi ziyaret eden kontes Kateřina Benigna gördüklerinden çok etkilenmiş. Prag’daki bu alanı aynı hac yeri mabedinden yapılması için bağışlamış. Kilisenin yapımına 1626’da başlanmış. Kilise, 1631’de Kardinal Harrach tarafından kutsanmış ama yapımı daha sonrada devam etmiş. Barok Kilisenin saatli kulesinde 27 çan bulunuyor. Çanlar sabah 9’dan akşam 6’ya kadar her saat başı “Seni bin kez selamlıyoruz’’ ilahisi çalıyor. Yürüyerek Prag Gezisinde Hac kilisesinde oldukça şatafatlı dekore edilmiş Meryem Evi’ni, bu evi çevreleyen şapel ve manastırı gezebilirsiniz. 16.yy dan 18.yy a dini objeler ve 6222 elmaslı kutsama asası (Prag Güneşi) gibi nadide Loreta hazinesi de burada.
Prag Loreto Müzesi Ziyaret Saatleri:
Her gün: 10.00 – 17.00
Prag Loreto Müzesi Giriş Ücreti 2024
Tam : CZK 230
+65 Yaş : CZK 160
Öğrenci : CZK 160
Çocuk (6-15 yaş) : CZK 100
Aile* : CZK 500
6 yaş altı ve engelliler: Ücretsiz
(*) 2 yetişkin+15 yaş altı çocuklar
Prag Toskana Sarayı (Toskánský paláce)
Loretánské sokağından devam ediyoruz. Sokak Prag Kale Meydanına (Hradčanské náměstí) çıkıyor. Geldiğimiz günün gecesinde geçtiğimiz meydan. Gecenin karanlığında dans eden ışık ve gölge perileri gün içinde yerini turist gruplarına bırakmış görünüyor. Meydanın Prag Kalesine karşı boydan boya Prag Toskana Sarayı uzanıyor. Prag Gezi Rehberi notlarımıza göre soylu ve zengin aileler Kraliyet Sarayına yakın oturmak istemiş. Bu nedenle bölgede bulunan evler yıkılarak yeniden yapılmış. İşte Toskana Sarayı bunun sonucu inşa edilen saraylardan biri. İnşasına 1690 yılında başlanmış. Barok Toskana Sarayı’nın cephesi iki Toskana arması ve heykellerle süslü. Günümüzde bina Çek Dışişleri Bakanlığı tarafından kullanılmakta.
Prag Martinik Sarayı (Martinický palác)
Yürüyerek Prag Gezisi nde merkeze inerken Kale Meydanında Toskana Sarayına komşu Prag Martinik Sarayını görüyoruz. 16. Yyda yapılan saray o günden günümüze gelen en güzel Rönesans yapılardan biri. Dış yüzeyinde sgrafitto (kazıma sıva resim) tekniğinden zengin işlemesi ile, iç mekanında kirişli tavanları, duvar freskleri ile dikkat çeker. Prag Kalesindeki Kraliyet Sarayı ile yarım ölçekli aynı düzene sahip olduğu görülmektedir. Günümüzde toplantı, düğün, konser, konferans gibi etkinlikler için kiralanmaktadır. Ama göremeyeceğiniz için üzülmeyin. Martinik Sarayı sanal tur ile sarayı gezme şansınız var.
Prag Schwarzenberg Sarayı (Schwarzenberský palác)
Meydanın kuşkusuz en güzel ve iyi korunmuş Rönesans yapılarından birisi de Prag Sarayları ndan Schwarzenberg Sarayı.
Saray siyah beyaz sgrafitto duvarları ile çok dikkat çekici. Prag Gezi Rehberi ne göre saray 16. Yy’da Kont Jan Lobkowicz tarafından yaptırılmış. Günümüzde Ulusal Galeriye bağlı sergi salonu olarak hizmet vermekte. Bohemya Geç Rönesans ve Barok dönemine ait heykel ve resimler sergilenmektedir.
-Prag Sarayları-Schwarzenberg Sarayı Açık Olduğu Saatler:
Pazartesi günleri hariç her gün 10.00-18.00
-Prag Sarayları- Schwarzenberg Sarayı Giriş Ücreti 2024
Tam : CZK 250
İndirimli: CZK 140
Prag Kalesi Haritası
X1. Prag Kalesi- I. Avlu ve Matthias Kapısı (I. nádvoří)
X2. Prag Kalesi- II. Avlu (II. nádvoří)
X3. Prag Kalesi- III. Avlu (III. nádvoří)
X4. Prag Kalesi- Resim Galerisi (Galerie Pražského hradu)
X5. St. Vitus Katedrali (Katedrála sv. Víta)
X6. Eski Kraliyet Sarayı (Starý královský palác)
X7. St. George Bazilikası (bazilika sv. Jiří)
X8. Prag Kalesi– St. George Manastırı (Klášter sv. Jiří)
X9. Rosenberg Sarayı-Institute of Noblewomen (Rožmberský palác)
X10. Barut Kulesi – Mihulka (Prašná věž – Mihulka)
X11. Daliborka Kulesi (Věž Daliborka)
X12. Altın Yol (Zlatá ulička)
X13. Yüce Burgrave Evi (Nejvyšší purkrabství)
X14. Prag Kalesi Bahçeleri (Zahrady Pražského hradu)
X15. Prag Kalesi- Binicilik Okulu (Jízdárna Pražského hradu)
X16. Top Oyun Salonu (Míčovna)
X17. Yazlık Kraliyet Sarayı (Letohrádek)
X18. Eski Başkanlık Sarayı (bývalý prezidentský domek)
Prag Eski Kraliyet Sarayı (Starý Královský Palác)
Yürüyerek Prag Gezisi nde Kale Meydanından Prag Kalesine girip üçüncü avluya geçiyoruz. Avlunun güney ucunda 16. Yy’a kadar Bohemyalı prens ve krallarının yaşadığı Prag Eski Kraliyet Sarayı yer alıyor. Saray günümüzde devlet törenlerinde kullanılıyor.
12. Yy da yapılmış ve pek çok tadilat görmüş olan saray daha çok Gotik ve Rönesans mimari özelliklerine sahip. 14. yy. da Kutsal Roma İmparatorluğunun ilk imparatoru olan IV. Karl (Charles) sarayı konforlu oturulacak hale getirtmiş. Prag Gezi Rehberi notlarında şöyle bir efsaneye yer verilmiş. İmparator IV. Karl Prag’a çok önemli yerler kazandırmış bir imparator. İmparator öldüğünde bütün Prag kuleleri çanları ve St. Vitus ölüm çanı sanki ona güle güle demiş. Nasıl mı? Kendiliğinden aynı anda çalmaya başlayarak.
Eski Kraliyet Sarayı Vladislav Salonu (Vladislavsý Sál) 1500 lü yıllarda yapılmış. 62 x 16 x 13 m lik sütunsuz alana ve tonozlarla desteklenmiş tavana sahip. Bu özellikleri ile Ortaçağ Prag’ında en büyük sivil amaçlı salon olmuş. Zamanında taç giyme festivalleri ve şövalye turnuvaları yapılan yermiş. Öyle ki şövalyelerin at üstünde salona gelebilmeleri için saraya hafif eğimli binici merdiveni bile yapılmış. Yürüyerek Prag Saray Gezisi nde uğrayacağınız ilginç salonlardan birisi de Eski Kraliyet Sarayı Diet Salonu (Stará Snĕmovan) dır. Orta çağda parlamento salonu olarak kullanılmış.
Ayrıca sarayın güneyindeki gözlem terasından güzel Prag’ı seyredebilirsiniz.
Aziz George Meydanı (Svateho Jiri Namesti) ve St. George Bazilikası
Eski Kraliyet Sarayının yanındaki kemer altından geçerek avlunun doğu tarafına Prag Kalesi Aziz George Meydanına çıkıyoruz.
Meydanda Prag’taki en önemli Romanesk eserlerden birisi var. Şehrin en eski ikinci, kalenin de en eski kilisesi olan kırmızı krem renkli Prag St. George Bazilikası. Prag Gezi Rehberi notlarına göre ilk olarak 920 yılında Prens Vratislav tarafından bir kilise yaptırılmış. Kilise daha sonra St. George’s Benedictine Manastırının ilave edilmesi ile genişletilmiş, 1142 yılında bir yangın sonrası tekrar yapılmış. 1600’lerin sonunda da ön cephesi bugünkü Barok görünümünü almıştır. Kilisenin taştan iki kulesinin adları Adem ve Havva.
Kilisede Bohemya’nın koruyucu azizesi kabul edilen Prenses Ludmilla’nın, Prens Vratislav’ın ve daha başka önemli şahsiyetlerin mezarları bulunmaktadır. Kilisenin akustiğinin çok güzel olmasından dolayı klasik müzik konserleri de verilmektedir.
Prag Altın Yol (Golden Lane- Zlatá ulička)
Solumuzda kilise ve manastır, sağımızda Rosenberg Sarayının Maria Theresia girişi (Queen Maria Theresa Entrance) var. Yürüyerek Prag Kale Gezisi nde meydandan Jiřská Sokağına giriyoruz. Biraz ilerde solda ara yoldan Prag Altın Yola varıyoruz. Adına aldanıp altın ile ilgili bir şeyler bulacağınızı sanmayın. 16. Yy dan kalan bu dar, kısa sokakta küçücük, renkli evler bulunuyor. Prag Gezi Rehberi notlarında evlerin o zamanlar kale muhafızlarının ve altını döverek inceltenlerin barınmaları için yapıldığı yazıyor. 18. ve 19. Yy da sokak fakirlerin yaşadığı yer olmuş. Sokağın atmosferi ilham verici olduğundan bazı yazarların ve ressamların da yaşamak için bu evleri seçtiği söyleniyor. Prag Gezi Rehberi ne göre Altın Yol 22 nolu ev 1917’de Kafka’nın kaldığı evmiş. 12 nolu evin yanındaki yer ise Jaroslav Seifert, Frantisek Halas, Vitezslav Nezval gibi dönemin önemli Çek şahsiyetlerinin toplandıkları yermiş.
Günümüzde evlerin bazıları kitap, hediyelik eşya ve mücevher satıcılarının mekânı. 12 numaralı evin merdivenlerinden Prag Daliborka Kulesinin önündeki terasa ulaşabilirsiniz. Silindirik Daliborka Kulesi 1496 yılında Kale tahkimatı için yapılmış. Alt katı o devirde ısıtması ve lüks sayılabilecek koşulları ile suçlu asillerin hapishanesi olarak kullanılmış. Adını da ilk ve en meşhur mahkum olan şövalye Kozojedy Dalibor’dan almıştır.
Prag Rosenberg Sarayı (Institute of Noblewomen -Rožmberský palác – Ústav šlechtičen)
Yürüyerek Prag Gezisi nde Altın Yoldan ayrılıp tekrar Jiřská sokağına geri çıkıyoruz. Karşı tarafta Prag Rosenberg Sarayına giriş var. 1545-1574 yıllarında Rosenberg’ler tarafından yaptırılmış Rönesans saray. 1753’te Maria Theresia tarafından aristokrat ailelerin kızlarının eğitimi için enstitüye dönüştürülmüş. 1919 ‘da enstitüye son verilmiş ve bina İçişleri Bakanlığına devredilmiş.
Yüce Burgrave Evi (Supreme Burgrave’s House –Nejvyšší purkrabství) ve Prag Oyuncak Müzesi (Toy Museum-Muzeum hraček)
Sarayın kapısından yaklaşık 50 m sonra ise Prag Yüce Burgrave Evi yer alıyor. Burgrave, kale komutanı demekmiş. Kralın yokluğunda ülkeyi yöneten en yetkili kişi. Burgrave Evi de Kale Komutanının ofis olarak kullandığı yermiş. Prag Gezi rehberi 14. Yy da IV. Karl’ın Eski Kraliyet Sarayı tekrar yapılırken burada kaldığını yazıyor. Günümüzde binada dünyanın ikinci en büyük oyuncak koleksiyonuna sahip Prag Oyuncak Müzesi yer alıyor. Binada ayrıca yaratıcı sanat, çoğunlukla fotoğraf sergileri için kullanılan bir galeri bulunuyor.
Kara Kule (Black Tower)
Yürüyerek Prag Kale Gezisinde bahçenin bir yanında görülen kule Prag Kara Kule. Prag Gezi Notlarımıza göre öncelerdeki adı kurşun yaldızlı levhalarla kaplı çatısından dolayı Altın Kuleymiş. Ama 1541’de kale yangınından sonra bir süre kara kaldığı için Kara Kule denmeye başlanmış. Prag Kalesinin tahkimatı için 1135 yılında doğu kapısı olarak Romanesk inşa edilmiş. Prag Kalesinde bulunan diğer pek çok kule gibi burası da cezaevi olarak kullanılmış. Öyle ki duvarlarında hala mahkûmların yazdıkları yazılar varmış. Günümüzde Prag Kalesinin arkeolojik kazılarının dokümanlarının saklandığı yer olarak kullanılıyormuş.
Prag Lobkowicz Sarayı (Lobkowiczký palác)
Burgrave Evi’nin karşısında kalan bina Prag Lobkowicz Sarayı. Saray, Kale içinde mülkiyeti özel şahsa ait tek bina. Sarayda Lobkowicz ailesinin 700 yıllık geçmişine ait bilgiler ve aile koleksiyonu yer alıyor. Canaletto, Brueghel the Elder, Cranach, Velázquez gibi usta ressamların eserleri sergileniyor. 16.- 20.yy lar arası porselen, seramik, diğer süsleme sanatları, 16.-18.yy lara ait tüfek koleksiyonu var ayrıca. Bunlardan başka Mozart ve Beethoven’a ait müzik eserlerinin orijinal el yazmaları da burada sergilenenler arasında.
Prag Lobkowicz Sarayında Saat 13.00-14.00 arası klasik müzik konserleri verilir. Panoramik terasındaki kafede bir şeyler içerken harikulade bir Prag manzarası seyredebilirsiniz.
Lobkowicz Sarayının Açık Olduğu Saatler: Her gün 10.00- 18.00 arası açıktır.
Lobkowicz Sarayı Müze Giriş Ücreti 2040 : Tam: CZK 340, İndirimli: CZK 270, Aile CZK 790
Lobkowicz Sarayı Konser Bilet Ücreti : Tam: CZK 550, Öğrenci (7-26) ve Çocuk (7-15):CZK 450
Kombine Bilet (Müze+Konser) : Tam: CZK 590, Öğrenci (7-26) ve Çocuk (7-15):CZK 530
Lobkowicz Sarayı ve Prag Kalesi Bileti : Tam: CZK 545, Öğrenci (7-26) ve Çocuk (7-15): CZK 345
Yürüyerek Prag Gezisi nde Jiřská Sokağının sonundaki Prag Kara Kule’nin altındaki kemerden geçip bir meydana geliyoruz. Burası Prag Kalesi’nin doğu kapısı. Kapıda iki Çek askeri nöbet tutmakta. Bu meydandan yine enfes Prag manzaraları ile aşağı şehre inilebilecek merdivenler bulunuyor ama biz aşağıya yürümeden önce saray bahçesini gezmek istiyoruz.
Prag Kalesi Saray Bahçeleri
Prag Turistik Yerlerinden Saray bahçeleri 1534’de I. Ferdinand Habsburg zamanında İtalyan tasarımlardan ilham alınarak düzenlenmiş, 19.yyda İngiliz uyarlaması eklenmiş. Kuzeydeki bahçeler içinde yer alan Kraliçe Ann’in Yazlık Sarayı, İtalyan Rönesansının İtalya dışındaki en güzel örneğidir. Günümüzde güzel sanatlar ve uygulamalı sanatların sergilendiği yer olarak kullanılmaktadır. Biz bu gezimizde ancak Güney Bahçelerini gezmeye fırsat bulabiliyoruz. Jiřská Sokağından geri gelip üçüncü avluda bulunan Eski Kraliyet Sarayının merdivenlerinden inerek Güney Bahçesine çıkıyoruz.
Prag’ın eşsiz manzarası yine tüm güzelliğiyle önümüzde. Bir süre şehri seyrettikten sonra harika güzel bahçede yürüyerek Prag Kalesinin Doğu Kapısına dönüyoruz.
Yürüyerek Prag Gezisi nde insanların bazıları merdivenlere yönelirken bazıları üzüm bağlarının girişindeki kapıyı tercih ediyor. Bizde kapıdan geçip bir müddet bağların yanından gidiyoruz. Patika yolun merdivenlerle birleştiği noktada merdivenlere geçiyoruz. Aşağıda merdivenlerin bittiği yer ise Pod Bruskou caddesi. Karşı çaprazda duran saat kuleli bina Prag Çek Jeolojik Araştırmalar Binası (Česká geologická služba).
Yanı başındaki meydan Prag Malá Strana Meydanı. Metro ve tramvay durakları bulunuyor. Sağımıza dönüp parkın yanından geçerek ilk sokağa Valdštejnská’ya giriyoruz. Solumuzda Prag Wallenstein Sarayı ve bahçesi yer alıyor.
Prag Wallenstein Sarayı (Valdštejnský palác)
Saray, günümüzde Çek Senatosu binasına ev sahipliği yapıyor. Bina, 1624-1630 yılları arasında Çek soylusu ve başarılı komutan Albrech von Wallenstein tarafından yaptırlmış. Prag Kalesi ile yarışacak şekilde yaptırılan saray Prag’daki erken Barok sitilde ilk dini olmayan yapıdır.
Sarayın dikkat çekici yerlerinden biri olan Wallenstein Sarayı Şövalyeler Salonu. komutan Wallenstein salonun tavanına kendisini savaş arabası üzerinde tanrı Mars olarak resmettirmiş çünkü. Anlayacağınız epey hırslı birisiymiş. Nitekim bu hırsı başını yemiş ya. Bohemya tacına göz diken komutan düşman ile işbirliği yapınca sonu ölüm olmuş.
Saray 26 ev, 6 bahçe ve 2 tuğla fabrikası yerle bir edilerek açılan alana inşa edilmiş.
Wallenstein Sarayı Ziyaret Saatleri: Cumartesi günleri
Nisan-Ekim : 10.00-16.00
Wallenstein Sarayı Giriş Ücreti: Ücretsiz.
Wallenstein Sarayı Bahçesi (Valdštejnská zahrada)
Yürüyerek Prag Gezisinde biz sarayı gezmedik ama saray bahçesini gezme şansını kaçırmadık. Arabayla Avrupa Turunda uğrayacağınız Prag’da mutlaka gezmeniz gereken yerlerden birisi olsun. İtalyan tarzı düzenlenmiş Wallenstein Saray Bahçeleri, Sala Terrena bahçe köşkü,
çeşmeleri, havuzları, bronzdan heykelleri, bahçede dolaşan güzel tavus kuşları ile görülmeye değer. Kaleden inerken bile dikkat çeken, merak uyandıran bir bölümü var ki yakından gördüğünüzde sizi daha da şaşırtabilir. Bahçenin huzur veren, dingin havasıyla tezat yapay bir sarkıt duvar üzerinde yılanlar, baykuşlar, çarpılmış maskeler.
Bahçede bulunan heykeller replika olup gerçek olanlar Prag’ın pek çok yerinde olduğu gibi 1648’de İsveçliler tarafından çalınmış. Asıllarını görmek isterseniz İsveç’in Mälaren gölü kıyısındaki Lovön adasında bulunan Drottningholm Sarayına gitmelisiniz. İsveçliler saraylarını süsleme işini ucuza getirmişler anlaşılan:)
Wallenstein Saray Bahçesi Açık Olduğu Zamanlar:
Nisan-Ekim
Hafta içi: 07.00-19.00
Cumartesi, Pazar: 09.00-19.00
Wallenstein Saray Bahçesi Giriş Ücreti: Ücretsiz.
Avrupa Gezisinde Wallenstein Sarayı bahçesini gezimiz esnasında yerel halk oyunları gösterisi sergilenecek. Banklarda oturarak hem biraz dinleniyor hem de ortamın keyfini çıkartıyoruz. Gösteri başladıktan sonra bölmemek için, öncesinde kalkarak bahçeden tekrar Malá Strana tarafına çıkıyoruz. Klárov caddesinden Vltava’ya yürüdüğümüzde nehrin üzerinde uzanan köprü Prag Manes Köprüsü
Prag Manes Köprüsü (Mánesův most)
186 m uzunlukta ve 16 m genişlikteki köprü 1868-1869 da yayaların geçişi için yapılmış. Prag Gezi Rehberi notlarında demir köprü 1914’te yaya, tramvay ve araç trafiğine uygun hale getirilmiş. İsmini 19.yy ressamlarından ünlü Çek ressam Josef Mánes’ten almış. Vltava nehrinin yüzen tekneleri ve Karl Köprüsü. Bu enfes Prag manzaraları eşliğinde Manes Köprüsünün mozaikli yaya yolundan Yürüyerek Prag Eski Şehir tarafına geçiyoruz.
Mozaik yol bir ara asfalt kaplanmış ama neyse ki düştükleri yanlışı fark edip yolu asıl haline döndürmüşler. Darısı benim şehrimin asfalt kaldırımlarının başına.
Jan Palach Meydanı ve Meydandaki Yapılar.
Köprünün bağlandığı yer Prag Jan Palach Meydanı. Köprüden meydana baktığımızda soldaki bina, Mimar Josef Zítek ve öğrencisi Josef Shulz tarafından yapılmış. 1876-1884 yıllarında Neo-Rönesans tarzında yapılan yapı dünyanın en ünlü konser salonlarından birisi. Çek Filarmoni Orkestrasına ev sahipliği yapmaktadır. 1896 yılında ünlü Çek besteci Antonín Dvořák yönetiminde Çek Filarmoni Orkestrasının konserinden sonra konser salonunun ismi Dvořák Salonu olmuş. Dünya savaşları arasında parlamento binası olarak iş görmüş. Günümüzde birçok konser ve festival organizasyonları yapılıyor. Ayrıca çağdaş sanatın sergilendiği galerisi var.
Prag Gezi Rehberi notlarımıza göre karşıdaki bina Prag Karlova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi. Sağımızdaki bina ise Sanat Mimarlık ve Tasarım Akademisi. Meydandaki bronz heykel ise Antonín Dvořák’ın heykeli.
Yürüyerek Prag Gezisi nde Vltava kenarındaki yeşil alandan yürümeye başlıyoruz. Kıyıda restoran tekneler duruyor. Biraz böyle gittikten sonra yine Eski Şehrin sokaklarına kaybolurcasına dalıyoruz. O sokak bu sokak kalabalığın içine karışıp dolaşıyoruz. Bugün Prag ara sıra güneş açsa da, serin ve rüzgarlı ama yine güzel yine güzel. Prag’daki son günümüzü ve gecemizi en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz.
İstemesek de zaman geçiyor, gün bitiyor. Gecenin karanlığında son bir kez Karl Köprüsünden Prag’ı beynimize kazırcasına seyredip karşıya geçiyoruz. Köprü yine çok kalabalık, canlı, neşeli tıpkı Eski Şehir Meydanı gibi. Maalesef daha fazla kalmamıza imkân yok güzel Prag. Sana hiç ama hiç doyamadık. Yeni bir ülke, yeni bir şehir, yeni maceralar bizi beklese de, bunun için içimiz kıpır kıpır olsa da, Sen kalplerimizde hep apayrı bir yerde olacaksın.
İyi Geceler Periler Şehri. İyi Geceler…
Dünyadaki yüz bin şehrin her birinde güneş benzersiz şekilde batıyor. Sadece bir defa buna şahit olmak için seyahat etmeye değer. -Ryu Murakami-
O GÜN GELİNCE
O gün bir gelsin bak, bize artık aç kalmak yok.
Geçeceğiz vitrinlerin, sergilerin önünden, küçülmeden.
Portakalları yığacağım önüne senin, tepeleme,
şarapları yığacağım, etli börekleri, salamları.
Elden geçireceğiz hepsini bir bir, unutalım diye
senin çektiğin acıları, benim gördüğüm işkenceleri.
Sevgili işçi kadın, şapka yapan makine,
artık bu elbiseler kaça diye sorma.
Kumaşı dokudun, elbiseyi diktin ya, giyinmek de hakkın.
Artık kunduracı da yürümeyecek yalnayak karda.
İpekli gömlekler uçuracak bizi rüzgârda kuş gibi.
Lâfta kalacak sanma, taş çatlasa bunlar olacak.
Bir kurtulalım hele tüm asalaklardan,
nasıl seveceğiz birbirimizi, şiirler okuya okuya!
Çekip gidince soyguncular, bir başka dünya kuracağız.
Yaşamak neymiş, yaşamak, sen o zaman gör bak!
Vitezslav Nezval Şiiri
Çeviri: A. KADİR – Asım BEZİRCİ
Araba ile Avrupa Turumuzda 12. Prag’da 3. günümüzün sonu
Bir Sonraki yazım Prag Ulaşım, Park Yeri ve Prag Kart